Szarvas Péter: Korlátozások is elképzelhetőek az önkormányzati szektorban

2022. október 6. 10:19 | Papp Ádám Sándor

Többszörösére emelkedtek az energiaárak az elmúlt időszakban, ez a folyamat az önkormányzatok számláit is jelentősen terheli. Békéscsabán, az előzetes kalkulációk alapján 2023-ban több mint 3 milliárd forinttal kerülhet többe a földgáz és a villamos energia használata.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy 2022-ben az önkormányzat energiaszámlája mintegy 300 millió forinttal nőhet, amelyet a költségvetés megalkotásakor képzett tartalékból ki tud gazdálkodni a város.

– Augusztus elsejétől, amikor láttuk, hogy mennyivel magasabb áron jutunk hozzá az energiához, megkezdődtek a számítások. Augusztustól decemberig az eredeti, év elején tervezett számokhoz képest, mintegy 300 millió forinttal lesz nagyobb önkormányzati szinten a költségünk. Ezt még különböző takarékossági intézkedésekkel és átszervezésekkel kezelni lehet. A jövő évi kilátások azonban még borúsabbak, brutális áremelkedéssel kell számolnunk – fogalmazott a polgármester.

A városvezető azt is kiemelte, hogy az ebben az évben várható, összesen egymilliárd forint nagyságrendű energiaköltséghez képest jövőre, éves szinten 2,5 – 3 milliárd forinttal kell többet fizetnünk. Ez csak egy becslés, jelenleg zajlanak az egyeztetések, amelyek végén kialakul, hogy milyen áron juthat a város villamos-energiához és földgázhoz.

– Ha azt nézzük, hogy 2023-ban mennyivel többet kell fizetnünk a város működése során igénybevett energiáért, akkor azt mondhatom, hogy szinte kezelhetetlen mértékű a költségnövekedés, amelyre az önkormányzat külső forrás nélkül nem tud fedezetet előteremteni. Ugyan Békéscsaba részben megelőzte a korát, mert az elmúlt öt évben olyan beruházásokat hajtottunk végre, amelyek az gáz-és a villamos-energia kiváltását szolgálják. Napelem-parkot építettünk, rengeteg intézményünk villamosenergia-ellátását segítik napelemes kiserőművek, és a geotermikus technológia kiépítésével számos önkormányzati intézményt tudunk viszonylag olcsón előállított hőenergiával fűteni a jövőben. Ezek a beruházások most jól jönnek, de messze nem tudják kompenzálni az energiaár emelkedést – fogalmazott a polgármester.

 

 

A közgyűlés szeptemberi ülésén létrehozta az energetikai szakmai munkacsoportot, amelynek feladata egy önkormányzati szintű energia-racionalizálási feladatterv elkészítése.

– Elkezdtük és folytatjuk a takarékossági intézkedéseket. Megalakult egy munkacsoport, amelynek feladata, hogy minden városi intézménynek és fogyasztóhelynek a működését átvizsgálja és javaslatot tegyen olyan költségcsökkentésre, amely a működést alapvetően nem veszélyezteti. Arra kell a városlakóknak számítaniuk, hogy bizonyos, akár komoly korlátozások is elképzelhetőek lesznek az elkövetkező időszakban az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásoknál, de ezeknek a részleteit még csak ezután dolgozzák ki. Azt várom a munkacsoporttól, hogy tegyen javaslatot a városvezetés, a közgyűlés számára, hogy milyen esetleges korlátozásokat kell bevezetnünk – mondta Szarvas Péter.

A közgyűlést követően megkezdte működését a munkacsoport, amely két városi nagyfogyasztóról tett javaslatot. Az Életfa Idősek Otthona kapcsán az a javaslat született, hogy a tevékenységet korlátozni nem lehet, de minden olyan intézkedést elvár a város, amely megtakarítást hoz.

– Az intézmény pénzügyi stabilitását megalapozzuk. Több, mint két éve nem lehetett megemelni a térítési díjat, így most az Életfában és az Ady Endre utcai bentlakásos otthonban is 4500 forintra nőtt a naponta fizetendő összeg. Az Árpád fürdő kapcsán egyeztetés volt a két legnagyobb sportszervezettel, az úszókkal és a vízilabdázókkal. Közös teherviseléssel abban állapodtunk meg, hogy a sátrat a most fel lehet állítani. Az október elsejétől december végéig terjedő időszakban a sátor állni fog, az ezzel járó fűtési és világítási többletköltségeket fele-fele arányban viselik a sportegyesületek és az önkormányzat – emelte ki Szarvas Péter.

A polgármester arra is kitért, hogy 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatti bevételkieséskor a kormány jelentős összeggel támogatta az önkormányzat működését. Szarvas Péter bízik abban, hogy lesz olyan pénzügyi keret az állami költségvetésben, amely segíthet Békéscsaba számára a megnövekedett költségterhek enyhítésében. 

További programok »

FEL