Szarvas Péter: Békés, boldog ünnepeket!

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere ünnepi köszöntője:

 

Kedves Békéscsabaiak!

A karácsony már időtlen idők óta a szeretet ünnepe, a boldogság és a meghittség napja, amikor a családok énekelve összegyűlnek a karácsonyfa körül. Meggyújtanak egy szál gyertyát. Elcsendesednek. És még a legizgatottabban várakozó kisgyermekek is egy percre elmerülnek a karácsony misztikumában. Aligha van olyan ünnep az évben, amely annyi káprázatot tartogatna számunkra, mint a szenteste hangulata és a családi együttlét öröme ezekben a napokban.

Emlékszem gyermekkorom karácsonyaira, az izgalommal teli várakozás örömére, az ajándékok lázas bontogatására, és arra, amikor a család együtt öltöztette ünnepi díszbe a fenyőfát. Most családapaként, nagypapaként látom gyermekeim és unokám szemében ezt a csillogást, amit egykoron én is átéltem. Ma én is arra törekszem, hogy megteremtsem családom számára az ünnep igazi hangulatát, varázsát.

Az ünnepváró időszakban számtalan rendezvényen vehettünk részt, s eközben lelkünket is ünneplőbe öltöztethettük. Ahogy Márai Sándor is írta:

„Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.”

A karácsony rendkívüli ünnep, a csodáról, a reményről, a szeretetről és a hitről szól. Nem volt ez másként 1914. december 24-én a fronton sem. Senki sem számított arra, hogy a karácsony olyan hatással lesz a katonákra, hogy azt örökre az eszébe vési majd az emberiség. A karácsony hangulata annyira magával ragadta a katonákat, hogy úgy döntöttek, karácsony idejére felfüggesztik a harcot. A lövészárkokban gyertyát gyújtottak, és ha egyetlen éjszakára is, de béke szállt a harcmezőkre.

A karácsony egy érzés, a szeretet érzése és azt sugallja, hogy a világban, a legsötétebb órákban is mindig marad fény és remény. Az emberek szívébe ilyenkor nyugalom és béke költözik, a szeretet ereje és fénye beragyogja a lelkeket. Vigyázzunk erre a fényre, ki ne aludjon, hogy melegsége végigkísérhessen minket egész évben.

Szeretetben gazdag, békés, boldog ünnepeket kívánok Önöknek!

Szarvas Péter

polgármester

Megosztás:

Címke: , , ,