Szarvas Péter: az MSZP közleménye árt a békéscsabai felsőoktatás ügyének

2017. január 31. 14:47 | Varga Diána

Kiss Tibor oktatásért felelős alpolgármester után Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is reagált arra a közleményre, amelyet az MSZP helyi szervezete hétfőn adott közre. 

"A helyi MSZP szervezet személyeskedő, rosszindulatot sugárzó és csúsztatásokkal tarkított közleményt adott ki a békéscsabai egyetemi campus helyzetéről, amelynek stílusát, a tényeket és a városvezetés által tett lépéseket elhallgató tartalmát vezetőtársaim és munkatársaim nevében visszautasítom.

A felsőoktatás fontos ügy, de állami feladat - mi önkormányzatként csak javaslatokat tehetünk. A felsőoktatás megújítása, továbbfejlesztése Békéscsabán fontos. Mindannyiunk, minden csabai érdeke, hogy foglalkozzunk a campus jövőjével.

Ennek érdekében polgármesterként több, mint egy tucat alkalommal folytattam egyeztetést a békéscsabai felsőoktatás ügyében. Ezen a héten is tárgyalunk az illetékes minisztériumok képviselőivel. Kollégáim, a hivatal szakemberei 2015. év őszétől 67 alkalommal foglalkoztak a témával személyes egyeztetéseken és levelezésekben.

Békéscsaba Közgyűlése is több lépésről döntött a felsőoktatás fejlesztése érdekében:

A „Békéscsaba Hazavár” ösztöndíj programot kibővítettük, a költségtérítéses hallgatók 100 ezer forint támogatást kaphatnak Békéscsabán.

Békéscsaba Önkormányzata legfeljebb 25 millió forint támogatást nyújt a helyi felsőoktatás megújítására.

A megújult felsőoktatásban résztvevő oktatóknak a lakhatási támogatással is szeretnénk segíteni.

 A Modern Városok Programról szóló kormányhatározat rendelkezik a békéscsabai felsőoktatás tovább-fejlesztésének lehetőségéről. 

A tényekhez hozzátartozik azonban, hogy pont az MSZP-SZDSZ-es kormányzat által szorgalmazott 2 milliárd forint értékű, PPP finanszírozással megvalósított beruházás sodorta nehéz anyagi helyzetbe a campust. A 2006-ban kötött szerződés alapján évente 300 millió forintos törlesztés mellett, még mindig 12 évnyi adósság van hátra. Miklós Attila, az MSZP helyi vezetője elfelejtette, hogy igenis intenzíven tárgyalunk a PPP teher állami megváltásának lehetőségeiről.

Tény továbbá az is, hogy nincs tudomásom arról, hogy az MSZP helyi képviselői tettek-e bármit is a békéscsabai campus érdekében a személyeskedő és rosszindulatú számonkérésen kívül. Sőt, a mesterségesen gerjesztett negatív médiacirkusszal csak hátráltatják azokat, akik dolgoznak a megoldáson.

Minden közéleti személyt arra bíztatok, hogy csatlakozzon hozzám a békéscsabai felsőoktatás megújítása érdekében!"

 

Az MSZP közleményét ide kattintva olvashatja, Kiss Tibor alpolgármesterét pedig ezen a linken találja. 

FEL