Szarvas Péter: 2021-ben tovább javítanának Békéscsaba rendezettségén

2021. június 2. 13:36 | Papp Ádám Sándor

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerdán ismertette a májusban, közgyűlési hatáskörben meghozott polgármesteri döntéseket.

A városvezető a tájékoztató elején arról beszélt, hogy a békéscsabaiak jól fogadták az enyhítéseket, egyre népesebbek a város közterületei, és vendéglátó egységek is megtelnek élettel. Többek között a múzeum, a színház újranyitásával a kulturális élet is beindult a megyeszékhelyen. Ismertette, hogy az óvodai ballagásokat megtarthatják az udvarokon, valamint a szociális intézményekben engedélyezett a látogatás, és mehetnek nézők a sportrendezvényekre is. 

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy keddtől a volt BéKöt telephelyén (Kazinczy és az Andrássy út sarkán) munkagépek vonultak fel. A magántulajdonban lévő területen egy élelmiszer kiskereskedelmi áruház építése kezdődött el. 

 

Múlt évi beszámolók

A városvezető a Békéscsabai Rendőr-főkapitányság beszámolója alapján elmondta, hogy az elmúlt 10 évben a megyeszékhelyen évről-évre kevesebb a bűncselekmények száma, és javultak a bűnfelderítettségi adatok is. Példaként említette, hogy 2020-ban nem törtek fel zárt gépjárművet, és nem volt gyilkosság a városban. Kiemelte, hogy a 23 megyei jogú város közül az egyik legbiztonságosabb Békéscsaba. Hozzátette: a járványhelyzet miatt bővült a rendőrök feladatköre (maszkviselés ellenőrzése, hatósági házikarantén ellenőrzése), amelyet jól kezeltek a rendfenntartók. 

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolójából kiderült, hogy 2020-ban 163 volt a tűzesetek száma. Halálos áldozat nem volt tűzesetből immár 4 éve a megyeszékhelyen. Tűz miatt tavaly 5 személy sérült meg, 343 műszaki mentés miatt kellett intézkedniük a tűzoltóknak. Összesen 506 bejelentés érkezett a parancsnoksághoz tavaly, amely 188-cal kevesebb, mint 2019-ben.

A Csabai Ügyelet Kft. felnőtt- és gyermekorvosi ügyelete a járványhelyzet miatt, illetve az abból adódó szakmai munka túlterheltsége ellenére helytállt tavaly. Szarvas Péter kiemelte, hogy az orvosi háttér megvolt a szolgáltatás ellátására. Kitért arra is, hogy az ügyelet 100 millió forintba került az önkormányzatnak, amelyből 50 milliót a magyar kormány finanszírozott.

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. beszámolójával kapcsolatban a polgármester úgy fogalmazott, hogy a cég tavalyi munkájával elégedett, a város rendezettsége, a környezet gondossága javult, de 2021-ben mégjobb munkát vár el. A cégnek májustól új ügyvezető-igazgatója van. A belvárosban és a külső városrészekben további szépítési, gondozási feladatok elvégzését várja el. Éppen ezért megnövelték a közterületi fűnyírás gyakoriságát, a játszótereken például évi 7-ről 9-re. A külső földesutak gondozására nagyobb forrás áll rendelkezésre, a fák gondozása kapcsán a beavatkozások számát is növelik majd.

– A belvárosban számos területen van üzletek előtt galambürülékkel szennyezett terület. Ezek eltakarítása alapvetően az üzlet tulajdonosainak a feladata, legyen szó vendéglátó-egység, vagy bármilyen üzlet előtti területről. Azt tapasztaltam, hogy többnyire a csabai vállalkozók nem tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, emiatt sokan szóvátették, hogy galambürülék van a város számos pontján. Nincs más megoldás, ha nem takarítják el a piszkot az üzletek, akkor a város rendet fog tenni. Kiadtam a városfejlesztési kft.-nek a feladatot. A cég immár egy hónapja végzi körül-belül 26-28 helyszínen hetente, közpénzen a vállalkozók helyett a galambürülék eltakarítását.

 

Pótmunka-forrás és intézményvezetői felhívás

A városvezető arra is kitért, hogy a Wenckheim-kerékpárút gerlai érintésénél egy pihenőövezetet alakítanak ki. Az önkormányzat a Wenckheim Károly téren zajló fejlesztésre mintegy 3 millió forint pótmunka-forrást biztosít.

A polgármester ismertette, hogy 8 önkormányzati óvoda van Békéscsabán 18 telephellyel. Legutóbb a Lencsési Óvoda intézményvezetői pozíciójára írtak ki pályázatot, amelyre egyetlen jelentkező volt. A korábbi intézményvezető, dr. Erdeiné Gergely Emőke kapta meg a megbizatást újabb 5 évre.

 

Új tárlat nyílhat az emlékházban

A Munkácsy Mihály Emlékház építési munkálatainak végeztével lehetőség nyílik egy új tárlat kialakítására, amelynek kivitelezőjéről döntött az önkormányzat. Az épület három szintje (pince, padlás, földszint) egy új kiállítással lesz megszépítve – mondta.

A kiállítási koncepció három fő tematika köré épül: építéstörténet, kisnemesi életmód és Munkácsy Mihály művészete, néhány eredeti festménnyel. A projekt része, hogy a modern-turisztikai igények kiszolgálására kiemelt figyelmet kell fordítani, így cukrászda, kávézó lesz kialakítva. Továbbá olyan feltételek megteremtése szükséges, hogy szakmai konferenciák, időszaki kiállítások és borkóstolók is megtarthatóak legyenek. A munkálatok várhatóan 2022 márciusában fejeződnek be.

 

Két Munkácsy-szoborra írnak ki pályázatot

A városvezető emlékeztetett, hogy korábban három Munkácsy-szobor elkészítésére írt ki felhívást az önkormányzat. A bronzból készült szobrok az év végére elkészülhetnek. Az alkotások a múzeum lépcsőjén, a Sztraka hídnál, valamint az Aradi vértanúk ligetében lesznek. Most két másik szoborra írnak ki pályázatot. A Délután a parkban címmel az Omaszta parkba, illetve Munkácsy Mihályhoz kapcsolódóan szabad témában az épülő bábszínház elé helyeznék el az alkotásokat.

 

600 millió forint ellentételezés

A polgármester végül arról beszélt, hogy Magyarország Kormányától a békéscsabai önkormányzat 2021-ben 600 millió forintnyi állami költségvetési ellentételezést kap. Az összeget az idei célok megvalósítására fordítaná a város. Többek között a városüzemeltetési feladatok ellátására, az oktatási és nevelési intézmények előtt közterületi helyeken parkolók kialakítására. Továbbá önkormányzati ingatlanok felújítására, az utánpótlás sportok számára biztosítanának többletforrást, valamint a közösségi autóbusz-közlekedésre – zárta tájékoztatótját Szarvas Péter.

További programok »

Itthon

Szeptemberben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. október 16. 17:37
FEL