Kilenc éve bontották el a volt kötöttárugyárat, most új funkciót kaphat a telek

2021. június 2. 11:41 | Varga Diána

Nem egészen tíz éve, 2012-ben bontották el az egykori Békéscsabai Kötöttárugyárat. A telek azóta parlagon hevert, hol illegális szeméttároló volt, hol a parlagfű tenyészett rajta. Szerdán bejelentették: a területet rendezik, az egykori gyár helyén pedig egy új üzlet nyílik.

Már zajlanak a talajmunkálatok a volt csabai kötöttárugyár területén, melyet 2012-ben bontottak el. Az egykori Békéscsabai Kötöttárugyár, amely később a BCB Egyesült Textilművek Rt. néven működött, fénykorában a Békés megyei textilgyártás zászlóshajója volt, ám utóbbi céget 2000-ben a bíróság felszámolta. Ezt követően a telek később magántulajdonba került, s bár az utóbbi években több hírt is hallani lehetett arról, hogy lakóingatlant vagy bevásárlóközpontot építenek a telken, végül egyik tervből sem lett semmi.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerdán, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tervek szerint egy élelmiszeripari kiskereskedelmi egység nyitja majd meg itt új, modern üzletét.

– A volt Béköt területe évek óta parlagon van, éppen ezért örülnünk kell annak, hogy elindult egy beruházás a területen. A telek tulajdonosa és a beruházó jelenleg földmunkákat végez, ismereteim szerint munkanapokon, így a hétvégéken nem történik majd munkavégzés. Információim szerint a beruházás a jövő év második negyedévében zárul le – tájékoztatott Szarvas Péter.

 

Galéria

 

A körzet önkormányzati képviselője, Fülöp Csaba megkeresésünkre elmondta: a telek állapota miatt több ízben kellett intézkedni az elmúlt években. A gyalogosok védelme érdekében például rendbe kellett tetetni a kőkerítést, mert a vakolat hullása miatt az balesetveszélyes volt. Egy ideig ismeretlenek hulladéklerakóként használták a területet, mert a kerítés bizonyos részeken nem volt a nyomvonalon, így rendszeresen helyeztek el itt szaniter és háztartási hulladékot – ezt fel kellett számolni és meg kellett oldani a terület zárva tartását. A gaz gyakran benőtte a drótkerítés tövét és a környező lépcsőházak környékét, erről, illetve a parlagfűírtásról is gondoskodni kellett. Az önkormányzati képviselő megjegyezte: emiatt több esetben kezdeményezett hatósági eljárást a kormányhivatalnál, amely kötelezte a telek tulajdonosát a munkálatok elvégzésére. Hozzátette: a gyár bontása után gondot okoztak a környéken elszabaduló rágcsálók, főként a Pátkay és az Őr utcákban. Ezen felül a Vasutas Művelődési Ház felett lakók számára nyaranta komoly problémát okozott a porterhelés is.

Fülöp Csaba éppen ezért nagy jelentőséget tulajdonít a mostani beruházásnak, hiszen mint mondta, a fent említett problémákra mind megoldást nyújt a telekrendezés.

Információink szerint az új tulajdonos a későbbiekben külön bejelentést tesz majd az üzlettel kapcsolatban.

 

Ami előtte volt.... 

A békéscsabai kötöttárugyártás az 1890-es évekre vezethető vissza, amikor a városban megjelentek az első kisiparosok, köztük harisnyagyártók. Kisebb cégek alakultak, majd 1910-ben létrejött az első kötöttárugyártással foglalkozó részvénytársaság Hubertus néven. A cég a század második felében Békéscsabai Kötöttárugyár néven vált ismertté.

 

Magyar_Műbútorgyár. Forrás: Csabai házak blog

Magyar_Műbútorgyár. Forrás: Csabai házak blog

 

Érdekesség, hogy a Béköt épülete eredetileg műbútorgyár volt, melyet 1905-ben alapított Reisz Miksa és Porjesz Mihály – erről részletesen ír a Csabai házak blog. A kétemeletes, különleges szecessziós homlokzatú bútorüzemet 27 ezer korona költséggel építették meg. Az indulás után azonban alig egy évvel nehézségek adódtak az értékesítésben, ez pedig megpecsételte a vállalat későbbi sorsát. A gyárat végül felszámolták és 1910-ben eladták. Később, 1920-ban a budapesti központú Rokka Kötszövő Rt. itt nyitotta meg békéscsabai üzemét. A gazdasági válság nehézségei után az üzem egyre fejlődött, új üzemrészek épültek, felépült az emeletes irodaépület, a napközi és a kultúrterem. A II. világháború alatt a gyártelep bombatalálatot kapott, amelyben a géppark súlyosan megsérült.

A kötöttárugyár épülete 2011-ben. Forrás: Csabai házak blog

A kötöttárugyár épülete 2011-ben. Forrás: Csabai házak blog

 

1949-ben a Hubertus, a Rokka, majd a MoBé nagyvállalat, valamint másik öt kis cég együttműködésével jött létre a Békéscsabai Kötöttárugyár, amely évtizedeken át termelt bel- és külföldre.

P.Á., V.D.

További programok »

FEL