Szakmák diplomája: út a mesterlevélhez - videóval

2017. július 19. 19:58 | Szabó Rita

Egyre inkább nő azoknak a szakembereknek a száma, akik mesterlevél megszerzésére adják a fejüket. A presztízsen túl az utánpótlás nevelés és a saját vállalkozás elindítása az, ami a leginkább motiválja a program részt vevőit.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából jelenleg 8 szakmában mintegy 60-an tanulnak. A támogatott mestertanfolyamokhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosít forrást azok számára, akik megfelelnek a feltételeknek.

Van, aki azért választotta a képzést, mert elhatározta, hogy szeretné elérni szakmája csúcsát - sőt, van olyan is, aki már gyermekkorában elhatározta, hogy a legjobbak közé szeretne tartozni. Más azért vágott bele a mesterlevél megszerzésébe, mert presztízst jelent számára az oklevél, illetve a későbbiekben szakmunkás tanulókat oktatna, amelyhez szintén szükség van erre a végzettségre.

 

 

– Jelenleg olyan nagy a munkaerőhiány, hogy a vállalkozások néhány éven belül a tanulókkal kívánják az utánpótlást biztosítani. Éppen ezért ők mindenképpen érdekeltek abban, hogy mestervégzettséget szerezzenek – fogalmazott a behir.hu kérdésére Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

A szakmák diplomájának is nevezett mesterlevél megszerzésére már több évtizede biztosít lehetőséget az iparkamara, amelyre három éve minisztériumi források is biztosítottak. A jövőben is tervezik további tanfolyamok indítását, éppen ezárt várják burkolók, autószerelők, bútorasztalosok, és kozmetikusok jelentkezését az önerős tanfolyamokhoz.

További programok »

Gazdaság

Az adózásban is fontos változásokat hozott 2021

Az új év idén is hozott néhány fontos változást az adószabályokat illetően. Január elsejétől például a gépjárműadót már nem az önkormányzatoknak, hanem az állami adóhatóság részére kell befizetni. A kormány tavalyi döntése alapján pedig a helyi önkormányzatok idén nem emelhetnek a helyi és települési adók mértékén.
15:46
FEL