Szakmai szervezetek: Idén is bőséges a hazai termesztésű paradicsom kínálata

2023. augusztus 4. 06:27 | behir.hu

A friss, magyar paradicsomból a vásárlók idén is bőséges kínálattal találkozhatnak a boltokban és a piacokon - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös közleményben.

A szakmai szervezetek által készített piaci körkép szerint a magyarországi paradicsom-termesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. A növényházi termesztésnek köszönhetően pedig a környezeti tényezők sem befolyásolják olyan mértékben a termés mennyiségét és minőségét, mint szabadföldi körülmények között.

A legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus jelenléte okozza a gazdálkodóknak. A fertőzés és a komoly gazdasági kár elkerülése érdekében a legfontosabb a megelőzés és a megbízható szaporítóanyag használata.

Rámutattak, hogy az étkezési paradicsomot a gazdálkodók jellemzően üvegházban vagy fóliasátorban termesztik. Az utóbbi években a támogatások és a kedvező hitellehetőségek miatt több mint 110 hektárral nőtt a növényházi paradicsom területe, így jelenleg 310 hektárnál nagyobb területen folyik paradicsomhajtatás az országban.

Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a magyarországi üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos a cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is.

A közlemény szerint a hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől a tél beköszöntéig önellátó az ország.

Késő tavasszal a termelési volumen növekedése miatt exportra is jut a magyarországi paradicsomból egészen szeptemberig. Az export mennyisége évről évre nő, 2022-ben az előző évhez képest 17,6 százalékkal több paradicsomot szállítottak a külpiacokra a magyar termelők, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot Csehországba, Szlovákiába és Romániába szállították.

Bár a legkorszerűbb, termálvíz fűtésű üvegházakban már megjelent a téli termesztés, de ebben az időszakban még az import dominál. Ugyanakkor jelezték, hogy tavaly már mintegy 13 százalékkal kevesebb külföldi paradicsom került a boltokba, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot az ország Spanyolországból importálta.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Kistermelői portékák az agroturizmus étele 2025 versenyben

Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.
2024. december 24. 06:15
FEL