Szakmai konferenciát tartanak a szociális szféra számára Békéscsabán

2022. szeptember 21. 17:40 | Vincze Attila

A Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete kétnapos szakmai konferenciát szervezett Békés és Csongrád-Csanád megye szociális szolgáltató intézményei számára Békéscsabán. A szociális módszertani intézmény szerdán és csütörtökön különböző szakmai előadásokkal és workshopokkal segíti a térség szociális szférájának szakembereit.

A kétnapos eseményt a szervezők a Békés Megyei Kormányhivatalba hirdették meg. Az intézmény igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország kormánya szívén viseli a fogyatékkal élők sorsát és jelentős áldozatokat hoz az esélyteremtés tekintetében, hiszen korábban soha nem látott nagyságrendben segíti a hátrányos helyzetben lévők felzárkóztatását. Bódi Beáta kiemelte, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal évek óta támogatja a térség civil szervezeteit.

– Mi sem bizonyítja hívebben elkötelezettségünk, hogy immáron három esztendeje partnerségi szerződést közöttünk az élet számos területéről a mintegy 100 civil szervezetet tömörítő Békés Megyei Civil Szervezetek szövetségével, és odafigyelünk, mi több érzékenyen reagálunk a fogyatékkal élő embertársaink sorsának alakulására is – húzta alá.

A konferenciát szervező Mécses Szolgáló Közösség Egyesületének ügyvezetője, a módszertani intézmény szakmai vezetője elmondta, hogy a térség, azaz Békés és Csongrád-Csanád megye szociális intézményeit, szakembereit segítik munkájuk hatékonyabb elvégzésében. Nelhübel-Oláh Henriette hangsúlyozta, hogy egy-egy ilyen konferencia célja, hogy a különböző, szociális területen dolgozó szakemberek jobban megismerhessék egymás tevékenységét.

– Azt szeretnénk, hogy a kollégák találkozzanak egymással, megismerjék egymást, szeretnénk hogyha a szakma kiváló szakemberei meg tudnának szólalni, a munkacsoportokat illetően pedig azt szeretnénk elérni, hogy a problémáikat, hogyha vannak, akkor szakemberekkel meg tudják beszélni – ismertette.

A konferencia során a résztvevők többek között betekintést nyerhetnek a demens ellátás külföldi tapasztalatokon alapuló hatékony ellátásába. Juhász Ágnes demencia gondozási specialista a demencia lefolyásának lassításáról, a gondozási környezet fontosságáról beszélt.

– A demens gondozás az nem idősgondozás, meg lehet tanulni, hiszen ez egy szakterület az idősgondozáson belül, ettől függetlenül teljesen más megközelítést igényelnek ezek a betegek, és ez eddig nem volt jellemző Magyarországon, mert nagyon sok otthonban még egy helyen van demens és nem demens gondozva – fogalmazott.

A rendezvény szerdai napján felszólalt Kun Gábor, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet igazgatója, aki a szakmatámogatási hálózat eddigi eredményeiről és jövőbeni céljairól beszélt. A konferencián részt vett Andráczi-Tóth Veronika minisztériumi főosztályvezető is, aki a szociális alapellátások és szakellátások kapcsolódásáról, egymásra épüléséről tartott szakmai előadást.

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL