Szabályozzák a porszívó motorok áramfelvételét

Szeptember 1-jétől lépett életbe a porszívók teljesítményére vonatkozó EU-s szabályozás, amelyben a porszívók motorteljesítményét 900 wattban maximalizálják. Az előírás nem a porszívó teljesítményét, hanem a maximális áramfelvételét szorítja keretek közé.

Közel két éve lépett életbe az az Európai Uniós szabályozás, miszerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban, 2017 szeptemberétől pedig 900 wattban maximalizálják a motor áramfelvételét. A szabályozásban érintettek a háztartási és professzionális felhasználásra szánt általános porszívók is, de nem vonatkozik például a csak akkumulátorról üzemeltethető készülékekre, sem a robotporszívókra.

Fontos, hogy a korlátozás a készülékek motorjának maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel. A MediaMarkt tapasztalatai szerint ebben még kevésbé tudatosak a vásárlók, kevesen tudják, hogy a motorteljesítmény a motor maximális áramfelvételét jelenti, míg a szívóerő a porszívó fejénél mért szívóerő mértéke. A nagyobb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent magasabb szívóerőt.

A direktívában foglalt módosítások a készülékek por-visszabocsátási osztályozását is érintik, szeptembertől ugyanis ez az érték nem haladhatja meg az 1 százalékot. Ez a mutató azt jelzi, hogy a készülék mennyi port bocsát ki a szobában a takarítás során, és hogy mennyire képes az allergén anyagokat kiszűrni, mint például a finom por és atka.

 

Forrás: MTI

 

Megosztás:

Címke: , ,