Változnak a lakások energetikai tanúsítványaira vonatkozó előírások

2023. november 7. 09:23 | behir.hu

November 1-jétől új szabályok vonatkoznak a lakások energetikai tanúsítványára. A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet értelmében továbbra is kötelező lesz a tanúsítvány az adásvételeknél és bérbeadásoknál, de a szerződésekbe nem muszáj beleírni a számát és a tartalmát.

A változás egyik fontos részlete az, hogy míg korábban kötelező volt az adásvételi, vagy bérleti szerződésekben feltüntetni az energetikai tanúsítvány azonosító számát, 2023. november 1-jét követően ennek az adatnak már nem kell szerepelnie az írásbeli megállapodásokban.

A változás nem szünteti meg teljesen az energetikai tanúsítvány intézményét, az eladásnál, vagy bérbeadásnál továbbra is be kell szereznie az eladónak,  vagy a bérbeadónak, és néhány kivételtől eltekintve a szerződés megkötésének napjáig be is kell mutatnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Ezen kívül legkésőbb a birtokbaadás napjáig át is kell adnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek.

Tekintettel arra, hogy a változások miatt az adásvételi és bérleti szerződésekben az energetikai tanúsítványról nem kell nyilatkozni, de ennek bemutatása és átadása továbbra is eladói, bérbeadói kötelezettség marad, indokolt ennek teljesítését később igazolható módon dokumentálni. 

Ezt az ügyletben résztvevő felek úgy tudják célszerűen megtenni, hogy a kötelezettség teljesítéséről egy rövid jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet mindketten megőriznek. 

Azt is érdemes tudniuk a feleknek, hogy az továbbra sem ütközik akadályba, hogy az energetikai tanúsítvány azonosítóját és bemutatását az adásvételi és bérleti szerződésekben rögzítsék, hiszen ezen megállapodások mindig több információt tartalmazhatnak, mint amennyit a jogszabályok kötelezően előírnak.

További megoldás lehet még, ha az eladó, bérbeadó a tanúsítványt emailben, vagy más elektronikus csatornán küldi meg a vevő, bérlő részére, és ennek kézhezvételét a másik fél ugyanezen az úton visszaigazolja. Továbbra is megmarad az a kötelezettség, hogy az ingatlan értékesítésére vagy bérbeadására vonatkozó reklámban fel kell majd tüntetni annak energetikai minőség szerinti besorolását. Megváltozik az energetikai tanúsítvány tartalma, formája is annak érdekében, hogy a benne foglalt információ mindenki számára könnyebben értelmezhetővé váljon. További kiegészítés lesz az, hogy az energetikai tanúsítvány minden esetben az ingatlan kapcsán egyedi korszerűsítési javaslatokat is tartalmazni fog.

Forrás: tudástár.ingatlan.com, Dr. Zalavári György

További programok »

Gazdaság

Nem emelkedtek jelentős mértékben a gépjármű-felelősségbiztosítások

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves kgfb-indexéből kiderül, hogy a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 2024 utolsó negyedévében mindössze 0,3 százalékkal emelkedett. Ez jelentős lassulást jelent az előző időszakok 1-7 százalékos mértékéhez képest.
07:22
FEL