Súlyosabb ítéletet kért az ügyészség a lányait molesztáló békési férfire

2023. július 26. 16:12 | behir.hu

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a lányaihoz szexuálisan közeledő Békés vármegyei férfi büntetésének súlyosítását indítványozta.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arra emlékeztet: elsőfokon a Gyulai Törvényszék járt el a Békés Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a gyermekeit egyedül nevelő férfi 2018-ban és 2019-ben szexuálisan molesztálta 13 és 17 éves lányait. Az ügyészség szerint a férfi cselekményei károsan befolyásolták gyermekei érzelmi és erkölcsi fejlődését, amelyeknek hosszú távon is kedvezőtlen hatása várható. A sértetteknél pszichés, szexuális trauma átélésére utaló jelek voltak kimutathatók.

A Gyulai Törvényszék a bűncselekmények elkövetését tagadó férfit többrendbeli szexuális erőszak bűntette és szeméremsértés vétsége miatt 6 év fegyházra, 6 év közügyektől eltiltásra és bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől végleges hatályú eltiltásra ítélte, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést jelentett be az ügyészség a szabadságvesztés és közügyektől eltiltás súlyosítása érdekében, valamint az elkövető és védője felmentés illetőleg a kiszabott büntetés enyhítése végett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartama aránytalanul enyhe, nem biztosítja megfelelően a büntetési célok elérését.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.

További programok »

FEL