Suhajda Szilárd - K2, második menet

2016. január 15. 07:48 | Balázs Anett

Újra a világ második legveszélyesebb hegycsúcsára készül a békéscsabai Suhajda Szilárd. Tavaly nyáron Varga Csabával indult útnak, hogy meghódítsák a 8611 méteres K2-t. Akkor az időjárás 7400 méternél visszafordította a párost. A hegymászó most mindennél elszántabban készül a második, beteljesítő menetre.

A komoly kihívást rendkívüli felkészülési folyamat előzi meg, amely június közepéig, a tervezett indulás időpontjáig tart. Itt az Alföldön Szilárd, leginkább futással, kerékpározással tudja szervezetét felkészíteni a több ezres magasságbeli viszonyokra. Emellett sok időt tölt a Pilisben, ahol a sziklamászást is tudja gyakorolni. A nyári expedícióig pedig még több helyre is ellátogat majd.

– Ugye hegymászásra hegymászással lehet a legjobban edzeni. Tehát amikor csak tehetem, hegyekben mozgok, a társaimmal a hegyekbe megyünk. Most februárban is egy ilyen sorozat van tervben. Klein Dáviddal a Magas-Tátrába készülünk, ahol egy elég komoly útvonalat szemeltünk ki. Illetve után jeget mászni megyünk, megfagyott vízeséseket látogatunk meg Olaszországban. Azután pedig az Alpokban szeretnénk eltölteni néhány hetet – avatott be a részletekbe Suhajda Szilárd.

Tavaly nyáron a hegymászópáros a 7400 méteren felállított 3. magassági táborig jutott, ahol két éjszakát is eltöltöttek. Azonban az időjárási viszonyok elvágták a csúcsra jutás útvonalát. Annak a hegynek a csúcsát, amelyre azt mondják, hogy minden negyedik ember, aki elérte, már nincs közöttünk.

 – Mondanám azt, hogy évről - évre egyre rutinosabb vagyok és ez igaz is bizonyos tekintetben. Viszont az is kétségtelen, hogy minden alkalommal az ember nagyon sokat mérlegel és gondolkozik azon, hogy na, már megint mire vállalkozott. Én azt gondolom, hogy a hegymászó tisztában van azzal, mit vállalt. Nyilván végigveszi magában az eshetőségeket, a legrosszabbakat is – vallotta őszintén a hegymászó.

A K2-re való visszatérés előtt még Szilárd az oroszországi 5642 méteres Elbruszra szeretne feljutni. Cél, hogy az akklimatizálódás után minél rövidebb időn belül el tudjon indulni a Himalájába, hogy magyarok közül elsőként szemlélhesse a világot, 8611 méteres magasságból.

FEL