Sportünnep a legjobbaknak

2017. december 16. 19:03 | Kovács Dávid

Felejthetetlen sportgálával ünnepelték a múlt legjobbjait és a jelen csillagait a Csabagyöngye Kulturális Központban. Amellett, hogy átadták a 2017-es év legjobbjainak járó elismeréseket, Békéscsaba halhatatlan sportcsillaga címet adták át Ónodi Henrietta, Palotai Károly és Gedó György olimpiai bajnoknak.

Az ünnepi sportgála házigazdájaként a Békés megyéből elszármazott sportriporter, Szujó Zoltán köszöntötte a megjelenteket. A szokásos békéscsabai élsportolói fogadásra a versenyzők és edzőik, illetve klubvezetők kapnak meghívást. Ezúttal azonban Békéscsaba sportszerető közönsége is együtt ünnepelhetett a kiválóságokkal.

Az első díjakat a Békéscsaba Sportjáért elismerésben részesülő Unyatinszki Mihálynak, Ónodi Henrietta egykori edzőjének, valamint Kormos Mihálynak, a békéscsabai röplabdások korábbi magyar bajnok edzőjének, jelenlegi szakmai igazgatójának adták át. A díjazottakat egy versenyhez, vagy bajnoki meccshez hasonlóan óriási vastaps fogadta.

Ezután érkezett az est eddig főszereplője, az Egyesült Államokból hazatérő Ónodi Henrietta, aki 25 éve, az 1992-es olimpiai játékokon lett aranyérmes, ő az egyetlen, aki békéscsabai születésűként, a helyi egyesület színeiben győzött ötkarikás eseményen. A barcelonai győztest Szarvas Péter polgármester, Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is köszöntötte, valamint egy-egy ajándékkal is meglepte.

 

A három halhatatlan sportcsillag és kézlenyomatuk (Fotó: Ujházi György)

 

Ónodi Henrietta mellett két másik, Békéscsabához ezer szállal kötődő csillagot, az 1964-es olimpián győztes egykori labdarúgó, később sikeres FIFA-játékvezető Palotai Károlyt, valamint az 1972-es olimpián bajnok Gedó György ökölvívót is köszöntöttek. Prekop János művésztanár segítségével egy-egy kézlenyomat formájában megörökítették a történelmi pillanatot. Az est egyik csúcspontjaként Lukács József, a Sportszakmai Tanácsadó Testület elnöke és Szarvas Péter polgármester adta át a három olimpiai aranyérmesnek a halhatatlanná avatásról szóló okleveleket.

 

Eb-aranytól a siketlimpiáig - Az esztendő legjobbjait díjazták

 

A jelen sportkiválóságai közül az év békéscsabai női sportolója Márton Anita lett, aki Belgrádban megnyerte a fedettpályás Eb-t és a szabadtéri vb-n pedig ezüstérmet szerzett. Ennek megfelelően nem volt nagy meglepetés, hogy az év békéscsabai edzője pedig felkészítője, Eperjesi László lett.

Az év békéscsabai férfi sportolója a Honvédhoz igazoló gátfutó, dr. Baji Balázs lett, aki még békéscsabai színekben a londoni világbajnokságon végzett a harmadik helyen.

A felnőttek után jöhettek a fiatalok! Az év utánpótláskorú női sportolója Petri Renáta párbajtőröző lett, aki az ifjúsági vb-n csapatban arany-, egyéniben bronzérmet szerzett. A fiúknál Apáti Bence középtávfutó győzött, miután a győri ifjúsági olimpiai fesztiválon 1500 méteres síkfutásban zárt másodikként.

 

A BRSE tehetsége, Glemboczki Zóra (balról) és a klub edzője, Fésüs Erzsébet (Fotó: Ujházi György)

 

A csapatok között sem volt kérdés, az évek óta egyeduralkodó Békéscsabai Röplabda Sportegyesület csapata győzedelmeskedett, amely bajnoki, Magyar Kupa- és MEVZA-győzelmet ünnepelt. Az év sportvezetője címet az egyesület elnöke, Baran Ádám érdemelte ki.

Az év fair play díjasa Pavuk Tíra lett, aki a júliusi, grossetói U20-as atlétikai Európa-bajnokságon a 3000 méteres akadályfutás döntőjében a versennyel nem törődve megállt és igyekezett segíteni honfitársán, Tóth Lili Annán, aki óriásit esett.

Az év békéscsabai parasportolójának Zsilinszki Orsolyát választották, aki a törökországi siketlimpián 200 méter pillangóúszásban hatodik lett. Ugyanezt a díjat vette át Mihály Réka futó, aki a siketlimpián 800 méteres síkfutásban hetedik, 1500 méteren kilencedik lett.

 

További programok »

Sport

Cirkuszban is bombasztikus teljesítmény – ilyenek a csabai légtornászok

Az ALEhopp AirBorn CircusFest egy légtorna verseny, melyet a Richter Safari Park területén található cirkuszsátorban rendeztek meg hétvégén, immár másodjára. Szombatról egy, vasárnapról három aranyat hoztak a Sportolj Békés Megye SE lég-lányai, de a többi színesfém is helyet kapott a nyakakban.
16:08
FEL