Sportpark létesült Magyarbánhegyesen Tamás József taekwon-do mester emlékére

2023. július 28. 15:27 | behir.hu

Bár Magyarbánhegyes egy kis falu Békés vármegyében, a harcművészetek térképén jelentős településnek számít, köszönhetően a Corvin Taekwon-do Klubnak. A számtalan országos bajnoki cím mellett világ- és Európa-bajnoki érmek igazolják ezt az tényt.

A klubot az a Tamás József alapította és vezette, aki tavaly elhalálozott, s ezzel pótolhatatlan veszteség érte nem csak szeretteit, hanem a harcművészek nagy családját – írja közleményében a Békés Megyei Harcművész Szövetség.

A magyarbánhegyesi falunapon Tamás József családja, sporttársai, tisztelői gyűltek össze nagy számban a névadó ünnepségre. A nemrégiben elkészült községi sportparkot nevezte el az önkormányzat a taekwon-do ikonikus alakjáról. A falu polgármestere, Sódarné Varga Gyöngyi köszöntötte a megjelenteket, s mondta el ünnepi beszédét: "Tamás József szociálisan érzékeny ember volt. Közéleti személyiségként aktívan vett részt minden olyan feladatban, amit önként vállalt ....Önkormányzati képviselőként éppúgy,mint tanárként,elkötelezett jobboldali kereszténydemokrataként és hétköznapi civilként egyaránt szerepet vállalt a közösségépítésben....”

A település vezetőjének ünnepi beszéde nem nélkülözte a személyes emlékeket sem. A helyi képviselő-testület egyhangúlag döntött a sportpark elnevezéséről, az avatón is jelen volt Páger Károly, Asztalos Ferenc és Asztalos Csaba képviselő.

Shihan Gregor László VIII.DAN, a Békés megyei Harcművész Szövetség elnöként, barátként szintén személyes emlékek hatására mondta el beszédét. Annak idején Tamás József egyike volt annak a négy harcművésznek, akikkel 1984-ben megalakították az akkori elnevezéssel a „Békés  Megyei Karate (ma Harcművész) Szövetséget.” Megköszönte a testületnek a döntését, hiszen Tamás József egész életét a taekwon-do, a sport, a nevelés, a család ölelte át.

 


Máté Zotán VII.DAN, a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség alelnöke szintén a személyes emlékekkel kezdte, hiszen Tamás József annak idején nála kezdte a taekwon-doval ismerkedést. Nehezen találta a szavakat, látszott rajta is a megilletődés. Tudomása szerint még nem neveztek el hazánkban taekwon-do mesterről sportparkot, így méltó helyre került ez az emlékező elismerés. Ezután egy formagyakorlatot (tull) mutatott be, a 24. számút, az utolsót. Ő ezzel tisztelgett Tamás József előtt. Az emléktáblát  Tamásné Pántya Hajnalka leplezte le.

Ezután a  magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub tartott rövid és látványos bemutatót, Tamás Tímea mester vezetésével. Nemcsak a taekwon-do látványos elemeit  láthatták a tisztelgők, de szerepet kaptak a sportpark különböző eszközei is, szinte csalogatva a szép számú nézősereget a használatára.

 


A megyei harcművész szövetség szerint a Tamás József Sportpark elnevezés nemcsak tisztelgés a mester emléke előtt. Ösztönzés a sportra, a testedzés, a taekwon-do gyakorlására, szeretetére. Hogy mindenki tegyen meg mindent a sportos, egészséges életmód érdekében. Ahogyan ezt Tamás József V. DAN taekwon-do nagymester szerette volna..!

További programok »

FEL