Sokkal kevesebben fulladtak a Balatonba az idei szezonban

A tavalyi 24-ről hétre csökkent az idei nyáron a Balaton áldozatainak száma. Ez derült ki a viharjelző rendszer leállásával kapcsolatos tájékoztatón. A hagyományokhoz hűen idén is október utolsó napján áll le a rendszer a Balaton mellett a Velencei, a Fertő és a Tisza tavon is. 

A riasztórendszer idén jól működött, bár az átlagosnál kevesebb dolga volt a viharjelző lámpáknak. Körülbelül 10-20 százalékkal kevesebbszer kellett működniük, mint a korábbi szezonokban átlagosan – ismertette Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A különböző szervezetek összehangolt munkájának is köszönhető a halálos áldozatok számának csökkenése. “A meteorológia szolgálat, az OKF, az RSOE mellett mindenképpen kiemelném a vízimentőket. Hiszen ők olyan strandokon, olyan heroikus tevékenységet végeztek, hogy sok esetben az újraélesztések, a sikeres újraélesztések garantálták azt, hogy ez a vízbe fulladási szám nem emelkedik tovább, hanem markánsan csökken” – idézi a televízió Horváth Lászlót a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezredese a tájékoztatón elmondta, hogy további viharjelző állomásokat telepítenek, és szeretnének 3 olyan viharjelzőt is létrehozni, ami a tó közepén fog üzemelni.

 

forrás: atv.hu

Megosztás:

Címke: , ,