Még mindig sok gyógyszerhulladékot termelnek a háztartások

2020. január 24. 11:15 | behir

A háztartásokban keletkező gyógyszerhulladék mennyisége megkétszereződött, az elmúlt tíz évben több mint 2500 tonnát gyűjtött be a lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtését végző nonprofit cég.

A Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke elmondta, hogy ennek az az oka, hogy egyre többen figyelnek oda a környezetükre és értesülnek a gyógyszerhulladék-gyűjtő rendszer működéséről, hozzátéve, hogy mégis van némi bizonytalanság abban, hogy mit, hogyan és hova vihetünk, pedig ha rosszul csináljuk, az nagyon veszélyes lehet. A szakember emlékeztetett, hogy a jogszabályi rendelkezések értelmében az összes lejárt, nem szükséges vagy már nem felhasználható készítmény gyógyszerhulladéknak számít, amit szelektíven kell gyűjteni.

A jogszabály kétféle gyógyszerhulladékot különböztet meg: az egyik típusba az egyszerűbb készítmények tartoznak, mint a tabletták, kapszulák, szirupok, kenőcsök és hasonló készítmények, a másik csoportba pedig azok, amelyek használata során fennáll a sérülés veszélye: az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek.

Ezeket szintén szelektíven kell gyűjteni, és az erre szolgáló gyűjtőhelyen kell leadni, erről érdemes a legközelebbi kórháznál vagy szakrendelőnél érdeklődni – tájékoztatott Marjai Tamás, kiemelve, hogy országszerte összesen 4166 gyűjtőponton, csaknem 2300 patikában és számos más gyógyszerárusító helyen, például benzinkutaknál megtalálhatók a gyűjtésre szolgáló zöld konténerek.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy soha ne tegyünk törött üveget, illetve injekciós tűt, valamint infúziós szereléket a kidobandó gyógyszerek közé, a szennyezett tűk szúrása miatt pedig fennáll a fertőzés kockázata.

 

Forrás: Pénzcentrum

További programok »

FEL