Fontos a gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése

2020. február 22. 08:32 | Szilágyi Viktória

Hazánkban 2005 óta gyűjti egy nonprofit kft. a gyógyszerhulladékot, amelynek a mennyisége a cég indulásától számítva megduplázódott. A növekedés hátterében a lakosság tudatossága állhat, azonban még mindig sokan nem tudják, hogy a fel nem használt gyógyszerek nem kerülhetnek a kommunális hulladékba.

A témával kapcsolatban dr. Melczer Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének az elnöke elmondta, hogy a gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, ezért ha az bekerül a kommunális vagy akár az építési hulladék közé, akkor nagy bajt okozhat.

– Ha a gyógyszerek bomlásterméke beszivárog a földbe, visszakerül a természetbe, a vizekbe, a növényekbe, és ezáltal az emberi szervezetbe is – fogalmazott.

A gyógyszerész hozzátette: a szelektív gyűjtés azért is fontos, hogy ne kerülhessenek a fel nem használt gyógyszerek – amelyek bizonyos esetekben akár az egészségkárosító hatásúak is lehetnek – illetéktelen kezekbe. A lakosságnak minden gyógyszertárban vagy gyógyszerek forgalmazására jogosult üzletben lehetősége van a fel nem használt készítmények leadására.

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza intézetvezető főgyógyszerésze, dr. Hegyi Tibor ismertette, hogy a patikákban található papír gyűjtőedényekben műanyagzsák óvja meg a fizikai és kémiai hatásoktól a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerhulladékokat. A főgyógyszerész hangsúlyozta, oda tűzveszélyes, illetve folyadékot tartalmazó üveget nem lehet elhelyezni, ahogyan tűket és fecskendőket sem.

– A lakosságnál képződött hulladékok másik csoportja a speciális gyógykezelésből származó veszélyes hulladék. Ez alatt az injekciós tűket, injekciós fecskendőket, injekciós tűvel ellátott fecskendőket, illetve infúziós szerelékeket értjük – magyarázta el.  

Dr. Hegyi Tibor hozzátette: ezeknek a hulladékoknak az elhelyezésére a kórház biztosít lehetőséget. Az intézmény teherportáján található az a szigorú biztonsági körülmények között őrzött gyűjtőkonténer, amely a lakosság számára a nap 24 órájában elérhető.

További programok »

Itthon

Hatvanezer Fa Egyesület: Segíteni szeretnénk a természetet

A 60 ezer fa Békéscsabán kezdeményezés, majd az ebből kinövő Hatvanezer Fa Egyesület igen mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött. Ami egy külső szemlélő számára először még szinte lehetetlennek tűnt, az mára valóság, sőt, túl is szárnyalták az eredeti elképzeléseiket. Az elmúlt évről és a jövőbeli tervekről elsőként Ulbert Zoltánnal, az egyesület elnökével, majd Poliák Pál alelnökkel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
2020. szeptember 24. 16:34
FEL