Fontos a gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése

2020. február 22. 08:32 | Szilágyi Viktória

Hazánkban 2005 óta gyűjti egy nonprofit kft. a gyógyszerhulladékot, amelynek a mennyisége a cég indulásától számítva megduplázódott. A növekedés hátterében a lakosság tudatossága állhat, azonban még mindig sokan nem tudják, hogy a fel nem használt gyógyszerek nem kerülhetnek a kommunális hulladékba.

A témával kapcsolatban dr. Melczer Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének az elnöke elmondta, hogy a gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, ezért ha az bekerül a kommunális vagy akár az építési hulladék közé, akkor nagy bajt okozhat.

– Ha a gyógyszerek bomlásterméke beszivárog a földbe, visszakerül a természetbe, a vizekbe, a növényekbe, és ezáltal az emberi szervezetbe is – fogalmazott.

A gyógyszerész hozzátette: a szelektív gyűjtés azért is fontos, hogy ne kerülhessenek a fel nem használt gyógyszerek – amelyek bizonyos esetekben akár az egészségkárosító hatásúak is lehetnek – illetéktelen kezekbe. A lakosságnak minden gyógyszertárban vagy gyógyszerek forgalmazására jogosult üzletben lehetősége van a fel nem használt készítmények leadására.

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza intézetvezető főgyógyszerésze, dr. Hegyi Tibor ismertette, hogy a patikákban található papír gyűjtőedényekben műanyagzsák óvja meg a fizikai és kémiai hatásoktól a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerhulladékokat. A főgyógyszerész hangsúlyozta, oda tűzveszélyes, illetve folyadékot tartalmazó üveget nem lehet elhelyezni, ahogyan tűket és fecskendőket sem.

– A lakosságnál képződött hulladékok másik csoportja a speciális gyógykezelésből származó veszélyes hulladék. Ez alatt az injekciós tűket, injekciós fecskendőket, injekciós tűvel ellátott fecskendőket, illetve infúziós szerelékeket értjük – magyarázta el.  

Dr. Hegyi Tibor hozzátette: ezeknek a hulladékoknak az elhelyezésére a kórház biztosít lehetőséget. Az intézmény teherportáján található az a szigorú biztonsági körülmények között őrzött gyűjtőkonténer, amely a lakosság számára a nap 24 órájában elérhető.

További programok »

FEL