SMART GRID rendszer kialakítása Békéscsabán, I. ütem

2020. november 11. 17:14 | behir

Magyarország Kormánya és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködési megállapodást írt alá 2016. április 26-án, amelynek célja, hogy segítse Békéscsaba fejlődését. A Modern Városok Program részeként a városban egy komplex energetikai program valósul meg. A program része a SMART GRID rendszer kialakítása és kiépítése.

 

A SMART GRID projekt közvetlen céljai:

  • A megújuló termelés részarányának növelése: hogy Békéscsaba Megyei Jogú Város, és ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükséglete a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból legyen ellátva.
  • A villamosenergia-költségek optimalizálása: hogy az önkormányzat villamosenergia-beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek.
  • A széndioxid-kibocsátás csökkentése: Békéscsaba Megyei Jogú Város villamosenergia-felhasználása következtében történő környezetterhelés (CO2 kibocsátás) csökkentése a lehető legnagyobb mértékben.

 

A SMART GRID rendszer főbb műszaki jellemzői:

  • 3 napelempark kiépítése: 2 parkoló feletti kialakítású napelempark, 1960+640 panel, 1 db földre helyezett napelempark, 1152 panel;
  • akkumulátoros energiatároló építése 2,4 MWh kapacitással;
  • BHTR állomás;
  • okoshálózati központ kivitelezése;
  • a beépített névleges teljesítmény: 1294 kWp;
  • az energiatároló rendszer jellemzői: 1,2 MW teljesítmény és 2,4 MWh kapacitás.

 

A vállalkozó eddig az alábbi munkálatokat végezte el:

- a Park1 (Omaszta utca és Bodza utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen a területelőkészítés, tereprendezés megtörtént, valamennyi alaptest kitűzése/betonozása, a napelemtartó tartószerkezetek elhelyezése megtörtént, továbbá a tartószerkezetre a napelem-panelek felszerelése megkezdődött.

- a Park2 (Vívócsarnok melletti önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen a terület-előkészítés, tereprendezés megtörtént, valamennyi alaptest kitűzése/betonozása megkezdődött.

- a Park3 (Bodza utca és Görbe utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen területelőkészítés, tereprendezés, kerítés építése megtörtént, a napelem-tartó asztalokat elhelyezték, a napelem-panelek felszerelése a tartószerkezetre megtörtént.

- az akkumulátor konténer helyszíni telepítése megtörtént.

 

2020 november hónapban az alábbi munkavégzés folyik:

- a Park1 területén folytatódik a napelem-panelek felszerelése,

- a Park2 területén az alaptest alapozása történik, a napelem tartó szerkezetek elhelyezése elkezdődik,

- a 11/0,36kV, 1600kVA transzformátor telepítése.

 

A területen dolgozó felelős kivitelező:               

INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt.

2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22.

A helyszíni munkák felelős vezetője: Vajda Zoltán építésvezető

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.-től (5600 Békéscsaba, Szent István tér 7., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-787).

Fejlesztéspolitika

Így javítja Békéscsaba a gazdasági területeinek az elérhetőségét

Még korábban elindult a Lencsési lakótelep és a Kétegyházi utat összekötő út tervezése, azonban az akkori kivitelező jóval drágábban tudta volna elvégezni a fejlesztést, mint amennyi uniós támogatást kapott a város. Kiderült, ki valósítja meg a Békéscsaba lakótelepi részét érintő közlekedésfejlesztést.
2021. január 27. 09:58
FEL