Sisák Norbert és Mitykó Mátyás nyerte meg a Csaba-tavi bojlis versenyt

2021. szeptember 18. 07:30 | Such Tamás

A békéscsabai Matróz Sport Horgász Egyesület szeptember 13-a és17-e között idén is megrendezte a Csaba-tavi bojlis versenyt. A 96 órás megmérettetésre 12 csapat jelentkezett.

(Wiki Queen szerint a bojli egy speciális horgászcsali, amelyet elsősorban nagyobb méretű halak fogására használnak. Többnyire gömbformájú; anyagának fontosabb összetevői: tojás, halliszt, szemes takarmány jellegű lisztek: rozs, kukorica.)

Ahogy Tóth Zoltán, Mészáros Zoltán és Egeresi Kiskukta László szervezőktől megtudtam, csapatonként maximum 2+1 fő vehet részt a versenyen, akik egyszerre csak négy bottal akaszthatnak. Kizárólag négy kilogramm egyedi tömeget elérő ponty és amúr számít, az értékelésben pedig a kifogott halak összsúlyát veszik figyelembe. Azonos súlyok esetén a legnagyobb súlyú halat megfogó csapatot illeti az elsőbbség.

 

Csaba Tavi Bojlis Verseny – Fotó: berhir.hu/Such Tamás

A főszereplő – Fotó: berhir.hu/Such Tamás

 

– A bojlis horgászat célja, hogy minél nagyobb halat fogjon ki az ember – mondja Király Neminduló Józsi, gyermekkori haverom, egyben túravezetőm. – Ráadásul a Csaba-tó nagy kihívás egy pecás számára, mivel ez nem egy agyontelepített versenytó.

A "Csabeni" állóvíz legnagyobb hala a 23,30 kilós Malac. (Nem mellesleg a sporthorgászok mindig visszaengedik a fogást, nem úgy, mint mi Király Józsival kábé negyven évvel ezelőtt, amikor az Élővíz-csatornában kétforintos zsebpecával festékes vödörbe fogtuk a sneciket. Én Wágner Jenőnek, a harmadik emeleti lakásunkban élő cirmosunknak vittem. Míg Józsi odaadta Márton Robi anyukájának, aki paprikás lisztben sütötte meg a kishalakat, amellyel egy pompás elővacsorát készített nekünk.)

 

Csaba Tavi Bojlis Verseny – Fotó: berhir.hu/Such Tamás

Valakinek ez a nyaralás: víz, sátor, kopoltyúsromantika – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Visszalépve a Csaba-tóhoz, Józsival a nyakukba vettük a jó 1,2 kilométeres partszakaszt. Megmutatta, hogy jó 100 méterenként vert sátrat egy szekció, azaz csapat.

Ebben a műfajban alapvetően azért működik a nonstop horgászat, mert a botokon elektromos kapásjelző van. Tehát, ha a versenyző éjjel elszunnyad, és hajnal 3 óra 20-kor csipog a szerkentyű, akkor azonnal a bothoz ugrik, és akaszt.

Elmesélte, hétfőtől szerdáig egy 15,4 kilogrammos ponty volt a legnagyobb fogás. (– És vajon miért ponty ő? – Mert így hívják.) Azt követően egy dévaványai szekció tagjaival beszélgettem.

Jevuczó Petitől megtudtam, három éve gyártja nagyüzemben Ványán a bojlit. Hozzáteszi, a próbaévet követő esztendőben a hatszorosára nőtt a forgalma. Ami érdekes, hogy a pandémia sem szegte kedvét a pecásoknak. Sőt! Épp a bezártság miatt egyre többen menekültek ki a szabadba. Illetve csak az éjszakai tilalom fogta vissza a tempót, mert mint tudjuk, itt bizony jó néhány éjszaka, s nappal kell az eredményhez.

 

Csaba Tavi Bojlis Verseny – Fotó: berhir.hu/Such Tamás

Peti akaszt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Miután mindent tudtam a bojlizásról (vagy inkább semmit), Józsival visszafordultunk… Ám szemben, a portengerben egyszer csak feltűnt Egeresi Laci autója. – Fogás van, gyertek! – szólt ki a járműből. Beszálltunk, és meg sem állunk a partszakasz másik végében.

Sisák Norbert és Mitykó Mátyás (Mitykó Veronika súlyemelő édesapja) egy 11.73 kilogrammos pontyot fogott. Noha a tandem "Mátyásabbik" fele szerényen aláhúzta, hogy az érdem Norbi barátjáé.

A kifogott halat egy speciális halzsákban, a tóban tárolják, míg a helyszínre nem érkezik a versenybíró. Azt követően lemérik; a mérleg ki van tárázva, és amit a kijelző mutat, az az élősúly, majdan a vízi gerinces állatot visszaengedik a tóba.

– Görbüljön! – adta ki az ukázt Egeresi Laci a horgászoknak, miközben beszálltunk az autójába. Végül visszagurultunk a cikk elejére, ahol a szervezők elmesélik a versenyszabályokat.

 

Csaba Tavi Bojlis Verseny – Fotó: berhir.hu/Such Tamás

Mészáros Zoltán, Tóth Zoltán és Egeresi László – Fotó: berhir.hu/Such Tamás

 

 ***

Eredmények:

1. Wirdoballs Team – Mitykó Mátyás és Sisák Norbert: 193.49kg

2. Vad Tutik Team – Balog András és Tóth Lajos: 130.74kg

3. TTCS Team Csicsely Péter, Tira Róbert és Telek László: 111.93kg

A legnagyobb halat, azaz Malacot Csicsely Péter fogta (23,30 kg). Összfogás: 56 hal, amely 530,31 kilogrammot nyom, az átlagsúlyuk 9,46 kg – ami bizony jóval több mint négy.

 

Galéria

További programok »

FEL