Sikeres volt a löszgyep-rekonstrukció a Kopáncsi-pusztán

2018. augusztus 24. 18:52 | behir

Már mutatkoznak az eredményei annak a löszgyep-rekonstrukciónak, melyet néhány évvel ezelőtt kezdtek el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kopáncsi-pusztán.

A rekonstrukció során mintegy 40 növényfaj egyedeit telepítették vissza a pusztába. Olyan fajokról van szó, melyek valaha ennek a löszvegetációnak szerves részét képezték. Köztük sok védett, illetve megritkult növényfaj is található. Egyebek mellett közönséges borkóró, lózsálya, sarlós gamandor, macskahere, csuklyás ibolya, hegyi len, kék atracél szerepelnek a listán.
 
A Szegedi Füvészkerttel együttműködve, a növényeket kis földlabdában, palántaként ültették ki néhány évvel ezelőtt a Kopáncsi-pusztán. Azóta évenként monitorozzák a terület, és most már kezdenek mutatkozni az eredmények. Egyes fajok nagyon jól érzik magukat és elkezdtek újabb töveket nevelni.
 
A löszgyep-rekonstrukciós területek kezelését különös odafigyeléssel végezik. A kaszálásokat itt későbbre halasztják, hogy legyen idejük a növényeknek magot érlelni. Ahhoz, hogy a diverzitást növelni tudják, minden évben változó jelleggel hagynak kaszálatlan és kaszált területeket. Az első években kézi kaszával, soronként kaszálták le a nemkívánatos növényeket. Most már nincs szükség erre, mivel a gyomnövények mennyisége lecsökkent. Ahogyan záródik a gyep, úgy a gyomok szépen lassan természetes úton kiszorulnak a területről.
 
Szerencsére a gyakoribb és könnyebben terjedő a jól mozgó a környéken még előforduló, nem védett növények -amilyen például a ligeti zsálya -, maguktól betelepültek ebbe a rendszerbe. Természetes jellegű gyep kezd kialakulni, az egyes fajok eltérő stratégiával rendelkeznek, vannak, amelyek gyorsan, jól szaporodnak, mások lassabban, de hosszútávon remélhető, hogy az ide telepített fajok mindegyike megmarad a területen.
 
 
Forrás: www.kmnp.hu

További programok »

FEL