Sikeres volt a békési vadállomány-gyérítés  

2020. május 29. 09:53 | behir

A belterületen elszaporodott őzállomány bakjait gyérítették a szécsénykerti városrészben az elmúlt héten. Az ottani ingatlantulajdonosok, termelők mindennapjait és terményeit régóta dézsmálják az elszaporodott őzek. A vadászok ezt a problémát oldották meg, amely az okozott kár nagyságára tekintettel szükségszerűvé vált.

A vadkár okozás elhárítását szolgáló vadállomány-szabályozás rendszeres volt a régebbi időkben. A szabályok szigorításával ez a tevékenység szinte ellehetetlenült, ami természetesen az emberi élet védelme és az anyagi javak óvása miatt szükségszerű is. Előző lapszámunkban olvashattak róla, hogy a Szécsénykertben elszaporodott vadak gyérítésére került sor május utolsó hetében. A Kittenberger Kálmán Vadásztársasággal együttműködve három nap alatt biztonságos és ellenőrzött körülmények között lezajlott a vadállomány gyérítése. A körültekintő, átgondolt szervezés és tervezés alapján a szükséges engedélyek is kiadásra kerültek. 

A hivatásos vadászok három ellenőrzőpont kialakításával szavatolták a reggel 5-8 óra közötti időszakban a területen való mozgás biztonságát. A gyérítés a vadászati szabályok alapján az őzbakok tekintetében zajlott. A most megszerzett tapasztalatok alapján lesz majd lehetőség egy olyan őszi-téli vadászat megszervezésére, ahol a károkozó állatok szélesebb körére terjedhet ki a tevékenység. A Kittenberger Vadásztársaság szakemberei a szabályok maradéktalan betartásával, etikusan, a környezet és a lakosság legkisebb zavarásával végezték el a feladatukat – összegezte Polgár Zoltán alpolgármester a történteket. 

Az akció végeztével Skoperda Gábor, a vadásztársaság elnöke személyesen számolt be a tapasztalatokról és az eredményekről. Elmondta, hogy nyolc őzbak került kilövésre, és a gyérítés folytatása ősszel várható, amikor is már nemcsak őzbakok, hanem a kártokozó fajok lehetőleg teljes köre célpontba kerülhetnek. 

 

Köszönjük a lakosság, legfőképp az ott lakók megértését és türelmét.

További programok »

Itthon

Határsértőket fogtak el a rendőrök Békés megyében

Július 5-én éjjel Sarkad külterületén egy afgán állampolgárt, Lőkösháza külterületén pedig két grúz állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök. Egyikük sem tudta igazolni személyazonosságát és azt, hogy miért tartózkodik Magyarországon, ezért a rendőrök mindhárom férfit előállították a helyileg illetékes határrendészeti kirendeltségre .
11:13
FEL