Sikeres ugartyúk-költés Dévaványán

2020. július 26. 17:23 | behir

A szakemberek röpképes fiókát vezetgető ugartyúk családot figyeltek meg július elején a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

Az ugartyúk a magyar pusztai és agrárterületek ritka fészkelőmadara. Az 1980-as években még 200 párra becsülték a hazai költőállományt, mely napjainkra csupán 60 párra csökkent. Megritkultak a klasszikus pusztai fészkelőhelyeken, de az agrárterületeken is kevesebben kezdenek költésbe. Békés megyében csak az északi részeken fészkel évente néhány pár.

 

Ugartyúk a dűlőút mellett Fotó forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu / Széll Antal

Ugartyúk a dűlőút mellett Fotó: kmnp.nemzetipark.gov.hu / Széll Antal

 

A nemzeti park munkatársai a Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén négy revírben figyelték meg az ugartyúkokat, azonban egyik helyen sem találták meg később a fészküket. Ezért is volt jelentős, amikor Dévaványa egyik pusztarészén megláttak egy már röpképes fiókát kísérő családra. A madarak ebben az időszakban szívesen táplálkoznak a pusztai dűlőutak mentén, ugyanis az azon áthaladó bogarakat könnyebben meg tudják fogni.

 

Ugartyúk Fotó forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu / Széll Antal

Ugartyúk Fotó forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu / Széll Antal

 

Szeptember tájékán kisebb csapatokba gyűlnek össze vonulás előtt. Ilyen gyülekezőhelyek időnként Dévaványa térségében is fellelhetők.

 

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

 

További programok »

Világ

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött közleményében.
2021. szeptember 16. 09:15
FEL