Sikeres évet zárt Mitykó Veronika, aki az olimpiára készül

2019. november 30. 08:25 | Hidvégi Dávid

A 19 esztendős békéscsabai lány összességében nagyon sikeres évet zárt, amelyet egy Európa-bajnoki bronzéremmel is megkoronázott. Mitykó Veronika életében most egy minden eddiginél keményebb felkészülési időszak következik, hiszen célba veszi az olimpiát.

Mitykó Veronika a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület edzőtermében készül a következő megmérettetésére. A terem hangulata régies, ám mégis motiváló, ahová ma már nem csak súly- és erőemelők, hanem testépítők is járnak.

Bökfi János elmondta: a hely 1984-ben nyitotta meg kapuit, amelyben még ő is készült a versenyeire, sőt, itt indult el edzői karrierje és innen nevelkedett ki számos olyan tehetség, mint Veronika. A versenyző edzője elmondta, hogy nagyon jó évet zártak annak ellenére, hogy az érettségi mellett kisebb problémáik adódtak a szezon során. A tréner elárulta, hogy Veronikának egy olyan térdsérülése volt, amely miatt rengeteg kiegészítő gyakorlatot kellett elvégeznie a felkészülése alatt. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy miben kell még javulniuk a még jobb eredmények elérése érdekében.

– Még egy picit erősödnünk kell. Az a fő feladatunk a jövőre nézve, hogy a lökést erősítsük és akkor már az összetettben is figyelembe kell venni bennünket az európai élmezőnyben, illetve a világ junior élmezőnyében, amelyben már legjobb a nyolc közé szeretnénk bekerülni a jövő évi világbajnokságon – fogalmazott Bökfi János.

 

Ez csak az idei termés - (Fotó: Ujházi György)

Ez csak az idei termés - (Fotó: Ujházi György)

 

A békéscsabai versenyző az országos bajnokságon kiemelkedő eredmény ért el, hiszen 71 kilogrammos kategóriában új csúcsot állított fel. A sportoló összességében 196 kilogrammot mozdított meg, amelyből 96 kilogramm volt a szakítása és 105 kilogramm a lökése. Mitykó Veronika kiemelte: az országos bajnokságon összetettben 192 kilogrammos összeredményt szeretett volna elérni, de ezt végül sikerült túlszárnyalnia. A súlyemelő hozzátette: az oroszlányi versenyen elsősorban önmagával küzdött, szemben a romániai Európa-bajnoksággal, ahol nagyon erős ellenfelei voltak.

– Bukarestben erős volt a mezőny, így taktikáztunk mind a testsúlyommal, mind a súlytárcsákkal. Amikor sikerült 93 kilót szakítanom és bronzérmes lettem, majdnem sírni kezdtem, de akkor még magamban tartottam. Amikor a dobogóra szólítottak és lejöttem onnan, lefeküdtem a melegítő helységben és zokogni kezdtem – mesélt bukaresti élményeiről Mitykó Veronika.

A súlyemelő hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozott étrend is fontos szerepet játszik az életében, így olyan táplálékkiegészítőket is használ, mint például a vitaminok vagy az aminosavak. Ami pedig az edzést illeti, napi kétszer jár az edzőterembe, hétvégén pedig tanul.

Mindketten kiemelték, hogy egyértelmű céljuk az olimpiai kvalifikáció. Májusban eldől, hogy ott lehetnek-e 2020-ban a tokiói játékokon, de ha jövőre még nem, akkor a 2024-es párizsi olimpiát veszik célba, így a tanítvány folytatná mesterének útját, akinek egykori versenycipője és súlyemelőöve mára a terem falán pihen. Addig viszont még hosszú az út, hiszen Mitykó Veronikának az áprilisi moszkvai Európa-bajnokságon is jól kell teljesítenie, illetve az fitneszedzői iskolát is szeretné elvégezni, hogy is segíthesse a következő generációt.

További programok »

FEL