A környékünk az észt Siiri Kask, Jan Vutt és Tiit Tamme szemével

2019. május 9. 14:36 | Mikóczy Erika

Az Erasmus+ programnak köszönhetően egy hónapot töltött Békéscsabán három frissen végzett észt fotós, Siiri Kask, Jan Vutt és Tiit Tamme. Itt tartózkodásuk során bejárták a környéket, voltak Budapesten, és a Békéscsabai Médiacentrum munkatársaival is számos rendezvényre ellátogattak, hogy újabb tapasztalatokat gyűjtsenek. Az észt fiatalokat a képeik segítségével mutatjuk be (a fenti kép jobb oldalán található nyílra kattintva lapozhat a galériában).

 

Fotó: Siiri Kask

  

Siiri Kask Saaremmaról érkezett, ami Észtország legnagyobb szigete. A Tallin Egyetem szépművészeti karán végzett, és fotózást tanult a Tallin Polytechnic Iskolában. Most szabadúszó fotós és grafikus, főleg könyvborítókat tervez, de például ajándékkártyákat is készít. Fotósként részben termékfotókat, és tematikus fotókat – karácsony, húsvét, évszakok stb. – készít, de eseményfotózással és családi fotózással is foglalkozik. Békéscsabán azt kapta lencsevégre, ami éppen megragadta, mint például a művészi ligeti játszótér, vagy az üresen álló malom épülete. Szintén szívesen fotózta a természet szépségeit, vagy a vicces állatokat Békéscsaba közelében.

 

Fotó: Jan Vutt

 

Jan Vutt Tallinból érkezett, természet-, rendezvény- és utcai fotós. A szívéhez a legközelebb a természet áll, szívesen fedezi fel ennek szépségeit, apró csodáit. 2019-ben fotográfia szakterületen végzett a Tallinn Polytechnic iskolában. Az elmúlt pár évben részt vett észtországi természetfotó versenyeken, többször díjazták, szerepelt csoportos kiállításokon és volt saját fotókiállítása is. Minden helyzetben igyekszik meglátni a szépet, és azt egy-egy képben megragadva szívesen mutatja meg másoknak is. A fotózás hozzásegítette, hogy több mindent meglásson a világból és jobban megértse az embereket is. Új helyeket, embereket ismert meg, és olyan kalandos helyzeteket élhetett át ezáltal, amelyek örömmel töltötték el. Mint mondja, bízik benne, hogy a képein keresztül mások is több csodát megismernek a világból, és ez szebbé teszi az életüket.

 

Fotó: Tiit Tamme

 

Tiit Tamme szintén Észtország fővárosából, Tallinnból jött Békéscsabára elmélyülni a fotózás rejtelmeiben. 2013-ban kezdte jobban érdekelni a fotózás, amikor egyszer kölcsönkérte a barátja Zenit analóg fényképezőgépét. Később ez irányban is tanult tovább, a közelmúltban végzett fotográfusként, és sajtófotósként dolgozok az Õhtuleht újságnál. Nincs abszolút kedvenc fotó műfaja, ezért is szereti a sajtófotózást, ami mindent magában foglal, megtanítja gyorsan reagálni. Mint mondja, még az út elején jár ezen a pályán, és bízik benne, hogy nagyon izgalmas idők állnak előtte. Minden lehetséges módon keresi a kihívásokat, emellett nagyon szereti a zenét és szívesen időzik a természetben.

 

Fotó: Jan Vutt

Galéria

További programok »

FEL