Se InterCity, se lift

2016. szeptember 1. 08:59 | Zsíros András

Jogviták miatt több hete nincs üzemeltetője a békéscsabai vasútállomás liftjeinek, így azok jelenleg nem használhatók. A nyári menetrend életbe lépése óta pedig ez az egyetlen megyeszékhely az országban, ahonnan nem közlekedik Budapestre belföldi InterCity vonat. A leromlott utazási komfort miatt nem csak az utasok, de hivatalos csatornákon keresztül a város vezetői is panaszkodnak.

Jelenleg két lehetősg közül választhat, aki vasúton utazna Békéscsabáról Budapestre: az egyik a gyorsvonat, a másik a nemzetközi EuroCity. Belföldi InterCity a néhány hónapja életbe lépett menetrend alapján – a MÁV szerint korábban alacsony kihasználtságuk miatt – már nem indul Békéscsabáról. Az utasok azonban arról panaszkodnak, hogy a Romániából érkező vonatok sokszor késnek, és gyakran hiányoznak az InterCity-n megszokott kényelmi szolgáltatások: a klimatizált utastér, a WiFi vagy a mobileszközök töltésének lehetősége. Sokan nem is értik, miért kell mégis pótdíjat fizetniük. A más országrészekben ugyanezen az áron elérhető komfort hiánya miatt volt, aki úgy fogalmazott: úgy érzi, „negatív megkülönböztetésben részesül a megye”.

De nem csak az InterCityt hiányolják sokan Békéscsabán. Több hete a lift sem működik, így a peronokat lépcsőn kell megközelíteni az akár több tíz kilós poggyászokkal. Egy utas, aki gyakran jár erre nagy csomagokkal, arról panaszkodott, hogy még tájékoztatást sem kapnak arról, mikor használhatják újra a liftet.

Vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján az MSZP békéscsabai elnöke is kifogásolta a helyzetet. Miklós Attila úgy fogalmazott, a MÁV elkezdett településeket „leradírozni a térképről”. A politikus szerint a színvonal rontása öngerjesztő folyamat lesz, még kevesebben fogják igénybe venni a MÁV szolgáltatásait. „Az pedig nem valódi választás ma Békéscsabán, hogy a 44-esen halál rettegésben kell fölérnem Budapestre, vagy egyébként koszosan, gyűrötten – mondjuk egy tárgyalásra – vonattal” – tette hozzá.

Békéscsaba polgármestere a menetrend változása után tárgyalásokat kezdeményezett a vasúttársaság vezetésével. Az egyeztetésre kedden került sor, amellyel kapcsolatban Szarvas Péter egyelőre annyit közölt: pozitív eredménnyel zárult a megbeszélés. A részletekről néhány nap múlva ígért tájékoztatást, amikorra lezajlanak az utolsó egyeztetések a MÁV-Start Zrt. és a polgármesteri hivatal között. „Örülök annak, hogy a MÁV-Start vezetése látja azt, hogy a közösségi közlekedés területén muszáj minőséget javítani ahhoz, hogy utasszám-növekedést lehessen elérni” – összegezte a tapasztalatokat a városvezető. Hozzátette: a változások életbe lépése szeptember végén, október elején várható.

Mindeközben szerdán Hanó Miklós alpolgármester is jelezte a problémát Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek küldött levelében, amelyben kérte, az InterCity-k és a liftek problémájára mihamarabb szülessen európai megoldás.

Ezek is érdekelhetik

FEL