Schiffer András: Összeomlik-e az egészségügy és a közoktatás?

2016. január 20. 15:30 | behir.hu

Schiffer András, az LMP társelnöke, frakcióvezetője a párt békéscsabai székházában beszélt az oktatás és az egészségügy jelenlegi helyzetéről. A frakcióvezető elmondta: az idei év legfontosabb kérdése, hogy összeomlik-e az egészségügy és a közoktatás.

A párt vezetője úgy véli, hogy a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének nyílt levele, és a mellé álló több mint száz intézmény, illetve tízezer magányszemély bizakodásra ad okot, és reménykeltő lehet mindenki számára.  Szerinte azok a tiltakozások, amik elindultak a kórházakban és az iskolákban, az egyetlen esélyt jelentik, hogy a közalkalmazotti szféra ne süllyedjen a dolgozói szegénységbe, és a kivándorlásnak legalább a gyorsuló ütemét meg lehessen állítani. Hozzátette: éves szinten mintegy kétszáz milliárd forint hiányzik az iskolarendszer fenntartásából, működtetéséből, melyet a luxus kiadásokból vissza lehetne forgatni. Az egészségüggyel kapcsolatban Schiffer András úgy gondolja, ahhoz, hogy a tömeges kivándorlást visszaszorítsa az állam, elengedhetetlen, hogy a dolgozók bérét legalább nettó ötvenezer forinttal emeljék. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy abban az országban, ahol a tudásba nem fektetnek be, ellehetetlenül a fejlődés.

Éppen ezért Takács Péter, önkormányzati képviselő már második alkalommal kezdeményezi Oktatási Kerekasztal létrehozását Békéscsabán, amely elsősorban a döntések előkészítésében játszhatna szerepet. A képviselő elmondta, hogy mivel az óvodákon kívül az oktatási intézmények már nem az önkormányzat, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alá tartoznak, kiemelten fontos, hogy helyi szinten legyen egy olyan platform, ahol valamennyi érintett tud egyeztetni.

AZ LMP helyi képviselője még a napokban benyújtja az Oktatási Kerekasztal létrehozására irányuló javaslatot, hogy az már a januári közgyűlés napirendjében szerepelhessen.

Vágvölgyi Nóra

 

 

További programok »

FEL