Saját adóbevallási tervezetét március 15-étől bárki megnézheti elektronikusan

2021. március 1. 15:42 | behir

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve, hogy külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét – közölte az adóhivatal hétfőn.

Hozzáteszik, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az öt éves elévülési idő végéig. 

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amit a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásai alapján állít össze a NAV. Saját adóbevallási tervezetét március 15-étől bárki megnézheti elektronikusan a NAV honlapjáról elérhető eSZJA aloldalon.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), adóazonosító jele és születési dátuma megadásával március 16-áig többféle módon kérheti a tervezet postázását:

- SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJA adóazonosítójel év, hónap, nap)

- a NAV honlapján elérhető webűrlapon

- levélben

- a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK)

- telefonon, a 1819-es hívószámon, vagy az előzetes regisztrációt igénylő ÜCC vonalon

- személyesen az ügyfélszolgálatokon (időpontfoglalás a NAV honlapján)

Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak magánál kell tartania a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásait – írják.

Gazdaság

Tállai András: áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
2021. április 14. 13:38
FEL