Rossz lóra tett - Vádemelés lett a vége egy elcsalt ló kapcsán kipattant ügynek

2023. május 22. 09:53 | behir.hu

Önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 29 éves büntetlen előéletű szarvasi férfival szemben, aki egy ló adásvétele kapcsán felmerült anyagi követelését meg nem engedett módon akarta érvényesíteni.

A férfi 2021 szeptemberében az egyik közösségi internetes portál adásvételi csoportjában eladásra hirdetett meg egy Pedro nevű lovat. A hirdetésre egy Ausztriában élő, osztrák állampolgárságú nő jelentkezett, aki a lovat 3.000 EUR áron 2021. október 01-én megvásárolta. A vevő még ezen a napon 600 EUR előleget utalt át a férfi által megadott bankszámlaszámra, majd néhány nappal később a sértett részére leszállították a lovat és a vevő a szállító részére kifizette a fennmaradó 2.400 EUR-t. Az ezt követő állatorvosi vizsgálat alapján azonban megállapítást nyert, hogy a sértettnek egy másik ló került leszállításra és nem a terhelt által a videofelvételen korábban bemutatott állat, és a kiküldött állat azonosítóchipje nem egyezett meg a lóútlevelben szereplővel. Emiatt a sértett felvette a kapcsolatot az eladóval, végül a terhelt felkínált egy másik lovat a sértettnek, melyre vonatkozóan azt a megállapodást kötötték, hogy a sértett az első ló árán felül még 1.250 EUR-t átad az új ló kiszállításakor, illetve az először leszállított állatot visszaküldi a terheltnek.

A csereként küldött ló kiszállításakor azonban a sértett ismét azzal szembesült, hogy az állat nem egyezik meg a megállapodásban feltüntetett lóval, ezért a sértett az először kiszállított állatot visszaküldte, de a megállapodásuk ellenére az 1.250 EUR különbözetet nem fizette ki. Ezt követően a terhelt, több üzenetet is küldött a sértettnek, illetve két alkalommal próbálta hívni őt, hogy haladéktalanul utalja el neki az 1.250 EUR-t. Ezt követően a terhelt abból a célból, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének érvényt szerezzen, 2021. november 21-én este, illetőleg november 22-én reggel fenyegető tartalmú üzeneteket küldött az osztrák nőnek, amelyben feljelentéssel fenyegette meg, arra az esetre, ha nem fizetne, illetőleg azzal, hogy elküldi hozzá a Bécsben élő „erős” barátait, mivel ismeri a címét. A terhelt fenyegetései alkalmasak voltak arra, hogy a sértettben komoly félelmet keltsenek, mivel a sértett ezt követően haladéktalanul, személyesen tett feljelentést a férfi ellen a lakóhelyén lévő rendőrfelügyelőségen, azonban nem teljesítette a terhelt követelését. A sértett feljelentése alapján csalás bűntette miatt is eljárás indult, azonban azt az osztrák hatóságok bizonyítottság hiánya okából megszüntették.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

FEL