Rossz fát tett a tűzre? 1 millióba fájhat!

2016. december 29. 12:52 | Balázs Anett

Akár egymillió forint bírságot is kiszabhatnak azokra, akik "rossz fát" tesznek a tűzre. Évek óta problémát okoz, hogy a háztartási tüzelőberendezésekben sokan nem a megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek. Amellett hogy kellemetlen szagot és kormos füstöt áraszt, mondjuk a gumi vagy műanyag flakon elégetése, szennyezi a levegőt és balesetveszélyes is lehet.

Fűtési időszak kellős közepén tartunk, egyre több kéményből gomolyog ki füst. Azonban akad olyan hely, ahol sűrű, koromfekete füstfelhő és fojtó kellemetlen szag terjeng. Azt, hogy a háztartási tüzelőberendezésekben mi égethető el, szigorú jogszabályok határozzák meg. Elsődleges szempont a levegő védelméről szóló kormányrendelet - tudtuk meg Burai Mihálytól, a Békéscsabai Járási Hivatal hivatalvezető helyettesétől:

 – Főszabály szerint tilos olyan dolgot égetni háztartási tüzelőberendezésben, amely a levegő szennyezettségét okozza és a lakosság bűzzel való terhelését okozza. Ha példát kellene említeni, tilos a műanyag, különböző ruhaneműk, valamint a vegyi anyaggal kezelt fa hulladéknak az égetése, ezek ugyanis olyan vegyi, mérgező anyagokat tartalmaznak és szabadítanak fel mérgező gázként, amely az egészségre nagyon komoly kihatással van.

 

Tűzvédelmi szempontból is komoly problémát okozhat, ha valaki rossz fát tesz a tűzre

– A nem megfelelő égéstermék maradványok keletkeznek, ezek lerakódnak a kémény belső oldalán, és sok esetben műanyag flakon vagy bármi olyan, ami nem olyan körülmények között ég el és jogszabály szerint nem is égethető tüzelő berendezésben. Ez gyakorlatilag leragad a kémény oldalfalán és a későbbiekben a hosszú lerakódás esetén valamilyen szempontból meggyullad és ez egy kéménytűzhöz vezethet – fogalmazott Gombkötő Zoltán tű. alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, katasztrófavédelmi hatósági osztály szolgálatvezetője.

Bejelentés vagy panasz alapján az illetékes járási hivatal jár el. Ha bebizonyosodik, hogy valaki tiltott anyagokkal fűt és ezzel szennyezi a levegőt, az 50 ezertől 1 millió forintig terjedő levegővédelmi bírságra is számíthat.

FEL