Ropogtak a fegyverek Gyulán: lövésekkel köszöntötték az új évet

2020. január 1. 19:16 | Gyemendi Réka

Lövésekkel és fegyverbemutatóval köszöntötték az új évet a Gyulai Várban. Az első lövés délben dördült el, ezután a lovagteremben ismerkedhettek meg az érdeklődők a különböző harci eszközökkel.

A helyiek már hozzászokhattak a látványossághoz, a turistáknak azonban újdonság lehetett. Az újévi lövéseket negyedik éve szervezik meg a Gyulai Várban, az esemény célja a hagyományőrzés.

– Hagyománnyá vált az, hogy az új évet egy lövéssel vagy egy lövéssorozattal kezdjük a várban. Ezzel köszöntjük az új esztendőt, az új lehetőségeket, és elűzzük a régi rossz emlékeket, rossz szellemeket. Régen, december 31-én a háznál illett összecsapni két fazekat, annak érdekében, hogy a rossz emlékeket, rossz dolgokat elűzzük, és új, tiszta lappal kezdjük az új évet. Ennek teremtettek itt hagyományt Gyulán – ismertette Szilágyi Sándor, a Gyulai Almásy-kastély tárlatvezető-kutatója. 

Az érdeklődők közelebbről is szemügyre vehették a 16. századi fegyvereket, ezek korhű másolatai azoknak, amelyeket a török ostrom idején használhattak a várvédők. A szervezők tapasztalatai szerint a fegyverek gyakorlati bemutatására egyre nagyobb az igény. 

 

Galéria

 

További programok »

Gyula

FEL