Röplabda: Vezetett, végül kettős vereséggel búcsúzott a BRSE - galériával

2021. november 24. 21:12 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba megnyerte az első szettet a lengyel ŁKS Commercecon Łódź ellen, a tavaly Bajnokok Ligája-szereplő vendégek azonban közel kétórás csatéban 3-1-re diadalmaskodtak a városi sportcsarnokban.

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA – ŁKS COMMERCECON ŁÓDŹ (LENGYEL) 1:3 (16, -23, -18, -25)
CEV Kupa, 1. forduló, Békéscsabai Városi Sportcsarnok, 981 néző. Vezette: Herbots (belga), Gargaras (litván)
BRSE: Karhu 10, Zólyomi 3, Drpa 21, Klisura 9, Strunjak 10, Kornienko 11. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 3, Najdic. Vezetőedző: Tóth Gábor.
LÓDZ: Ratzke 4, Jones-Perry 12, Alagierska 12, Sobiczewska 5, Grajber 8, Witkowska 6. Csere: Strasz (liberó), Marra Colombo 15, Jukoski 2, Piasecka 8, Pacak 6. Vezetőedző: Michal Masek.

A csabai együttes egy héttel ezelőtt 3-1-es vereséget szenvedtek Lengyelországban, így nehéz helyzetből, ráadásul továbbra is Pekárik Eszter nélkül várták a visszavágót. A vendégeket közel száztagú lelkes szurkolótábor is elkísérte a találkozóra, amely így végig kiváló hangulatban zajlott a városi sportcsarnokban.

Kiválóan kezdtek a hazaiak, Sara Klisura három pontot szerzett, majd Marta Drpa ásza után már időt is kértek a lengyelek (5-1). A BRSE finn légiósa, Salla Karhu is beszállt a pontgyártásba, így a vendégek mestere, Michal Masek pár perccel később újra időt kért (12-5). A csabaiak pontosan röplabdáztak és tartották a magabiztos vezetésüket (18-10). A házigazdánál Ema Stunjak is jól dolgozott a hálónál és már kialakult a tízpontos különbség is (20-10). A lengyel gárda dekoncetrált játékára jellemző, hogy egy rossz érintés után jutott a Csaba szettlabdához, amelyek közül a másodikat Sara Klisura értékesítette (25-16).

A második szett elején két látványos labdamenetet nyert a hazai csapat, de a Łódź is felébredt: az amerikai Veronica Jones-Perry ászával át is vette a vezetést (4-5). A játékrész első harmada kiegyenlített csatát hozott, a tavalyi BL-résztvevőnél a brazil Ivna Marra Colombo is belelendült védekezésben és támadásban is, Tóth Gábornak pedig időt is kellett kérnie (11-13). Sőt, a csabai mester két labdamenettel később újra magához rendelte csapatát, de már négypontos hátrányban (11-15). Jót tettek az edzői intelmek, Marta Drpa lábbal is játékba avatkozott, a labdamenet végén pedig a hazaiak örülhettek (13-15). A lengyel drukkerek nemcsak saját csapatukat biztatták, a szett közepén érkezett a „Hungária, Hungária!” rigmus, melyet a hazai szurkolók sportszerűen, tapssal köszöntek meg! A Łódź is nyert egy látványos labdamenetet, válogatott liberójuk, Krystyna Strasz is bravúros mentéseket mutatott be. Újabb lengyel időkérés jött, de Salla Karhu két pontja után ikszről indult a szetthajrá (20-20). Jól cserélt a vendégek mestere, az érkező Joanna Pacak ásszal juttatta játszmalabdához csapatát, majd Colombo a másodikat értékesítette, így a kiélezett szettet a Łódź nyerte (23-25).

 

A lengyel szurkolók is hozzájárultak a kiváló hangulathoz (Fotó: Kuti István)

A lengyel szurkolók is hozzájárultak a kiváló hangulathoz (Fotó: Kuti István)

 

A lendületbe jövő lengyelek jól nyitották a harmadik szettet, Jones-Perry és Grajber pontjaival magukhoz ragadták a kezdeményezést (3-6). Pillanatok alatt egyenlített a BRSE, sőt, a feladó Anastasia Kornienko ásza után a hazaiak vezettek (8-7). Három ponttal válaszoltak a lengyelek, Tóth Gábor pedig időt is kért (8-10). Fordulatos csata indult, csabai oldalon egy látványos hármas blokk, a lódziaknál pedig egy hibátlan egykezes feladásnak tapsolhattak a szurkolók! Erősített a vendégcsapat, Tóth mester pedig már másodszor formázott „T” betűt a kezeivel ebben a szettben (13-16). Nem adta fel a Csaba, így pár perccel később már a vendégek mestere kért időt (15-17). A lengyel csapat Martyna Grajber nyitásai mögött ötpontos előnyt alakított ki, így kedvező helyzetből indultak a szetthajrának (16-21). A rutinos vendégek Sobocziewska ütésével biztosították be a játszmagyőzelmet, amely egyben a továbbjutást is jelentette (18-25).

 

Molcsányi Rita ezúttal is jól játszott (Fotó: Kuti István)

Molcsányi Rita ezúttal is jól játszott (Fotó: Kuti István)

 

A kissé csalódott hazai csapat gyengén kezdett a negyedik etapban, Piasecka jó megmozdulása után már a hazai edző szerette volna megtörni a lendületet (1-5). Ébredezett a Csaba, Kornienko jó blokkja után pár pillanatig ismét egál volt az állás (5-5). Gyorsan és eredményesen reagált a Łódź, zsinórban négy pontot szerzett, ezzel ismét időkérésre kényszerítette a házigazdát (5-9). Próbált kapaszkodni a BRSE, de a lengyel gárda őrizte a két-hárompontos előnyt (12-14). A Łódź ugyan már öt ponttal is vezetett, de egy 3-0-s csabai sorozat után a vendégeknek kellett időt kérni (16-18). A csabaiak ötpontos hátrányból, Salla Karhu jó nyitásai mögött meneteltek és nyílttá tették a játszmát (22-23). Izgalmas hajrában végül a vendégek beváltották a negyedik meccslabdájukat és közel kétórás csatában diadalmaskodtak (25-27).

A Swietelsky-Békéscsaba mindkét meccsen helytállt, de az LKS Lódz kettős győzelemmel jutott be a CEV kupában a legjobb 16 közé.

 

Galéria

 

További programok »

Sport

Szarvas Szancsó János az új Auróra klip egyik főszereplője

Tagja volt az 1988-as kupagyőztes, valamint az 1994-es bajnoki 3. helyezett csabai Előrének. 1996 és 2000 között Győrött focizott. Szarvas Szancsó most egy újabb arcát mutatja meg: főszerepet játszik a Győri Auróra zenekar Helló, szia! klipjében. (Sportban, rakkenrólban feketepont jár a magázódásért.)
2021. november 29. 15:35
FEL