Röplabda: Vezetett, mégis kikapott a BRSE az Olympiakosztól - galéria

2020. február 18. 20:58 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3-1-es vereséget szenvedett a görög Olympiakosz Pireusz ellen a Challenge Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.

Swietelsky-Békéscsaba – Olympiakosz Pireusz (görög) 1:3 (24, –23, –19, –23)

Női Challenge Kupa-negyeddöntő, első mérkőzés. Békéscsaba, 1000 néző. Vezette: Momirov (bolgár), Reichardt (holland).

Békéscsaba: Grbic 1, Klaric 26, Pekárik 5, Collar 20, Jerkov 15, Bodovics 3. Csere: Molcsányi (liberó), Fábián, Szedmák 1. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.

Olympiakosz: Zivojnovic 15, Lamprousi 8, Chrisztodoulou 4, Scott 9, Zakchaiou 15, Hippe 26. Csere: Konomi, Kakuratu (liberó), Giota. Vezetőedző: Branko Kovacevic.


A csabai együttes korábban a lett Volejbola Skola és a szlovén Calcit Kamnik csapatát búcsúztatta a harmadik számú európai kupasorozatban. A görög rivális, amely 2018-ban megnyerte a sorozatot, veretlenül érkezett az összecsapásra, hiszen a hibátlan nemzetközi szereplés mellett hazája bajnokságában sem talált legyőzőre. A BRSE-ből Bodnár Dorottya és Sebestyén Flóra hiányzott sérülés miatt, így Bodovics Hanna újra a kezdőben kapott helyet.

A négy légióssal érkező Olympiakosz jobban nyitott: a német Saskia Hippe vezetésével négypontos előnyt alakított ki, a hazai mester, Vasja Samec Lipicer pedig időt is kért (2-6). A házigazda ezt követően ébredezett, Milagros Collar és Karla Klaric révén előbb az egyenlítés, majd a vezetés is összejött. Ekkor a görögök rutinos mestere, Branko Kovacevic is magához rendelte csapatát (12-11). A szett közepén kiegyenlített csata alakult ki, majd a meccs leghosszabb labdamenetét a görögök nyerték (18-19). A hazaiak vezetőedzője kétpontos hátrányban kérte ki második idejét a játékrész hajrája előtt (19-21). A vendégek blokkja jól működött a nyitó szettben, a szerb Ana Zivojnovic azonban egy jó akció végén juttatta három szettlabdához a vendégeket. A görög csapat azonban nem élt egyik lehetőséggel sem, Zivojnovic hibája után már döntetlen volt az állás (24-24). Klaric egy pontos ütés után már a Csabát juttatta előnyhöz, a feladó Styliani Christodoulou rontása pedig a szett végét jelentette (26-24).

 

Újabb kiélezett hajrá görög egyenlítéssel

 

A második szettet a BRSE kezdte jobban: Klaric ászával és Mia Jerkov befejezésével három pont volt a csabai fór (6-3). A görögök nem jöttek zavarba: Saskia Hippe is küldött egy fogadhatatlan nyitást, majd egy újabb akcióval már csapata vezetett (8-9). Ezután ugyan fordított a Csaba, azonban az amerikai Scott révén, valamint csabai hibák után már négy pont volt a hazai hátrány, Vasja Samec Lipicernek pedig időt kellett kérnie (14-18). A házigazda ismét belekezdett a felzárkózásba, egy 4-1-es hazai roham után már görög időkérés jött (18-19). A BRSE a remeklő Klaric révén többször is egyenlített, de rendre érkezett válasz a másik oldalról. Hippe játszmalabdát harcolt ki, majd Collar rontott, így egalizált az Olympiakosz (23-25).

 

(Fotó: Milyó Pál)

(Fotó: Milyó Pál)

 

 

Sok hiba után már csabai hátrány

 

A harmadik szett elején a hazai csapat nem találta a helyes megoldásokat, a hibák után gyorsan időt kért Samec mester (3-5). A csabaiakra pontatlan mezőnyjáték volt jellemző ebben az időszakban, ráadásul a BRSE a centereket sem tudta foglalkoztatni. Az Olympiakosz pedig Scott és Georgia Lamprousi révén növelte a különbséget. Hiába érkezett Fábián Fanny és Szedmák Réka a csabai együttesbe, az addigi legnagyobb különbségnél jött a második csabai időkérés (7-13). A Békéscsaba elveszítette a fonalat és nagy hátrányba került (10-18). Egy 3-0-s hazai sorozat csak arra volt jó, hogy egy kicsit szorosabb legyen a szett, a görögök azonban nem engedték közel magukhoz ellenfelüket (17-21). Az Olympiakosz az első két szett nagy küzdelméhez képest könnyedén jutott hét szettlabdához, Zivojnovic pedig a másodikat értékesítve fejezte be ezt a felvonást (19-25).

 

Nincs challenge a Challenge Kupában

 

A negyedik etap sem indult jól csabai szempontból: Klaric és Collar is kapott egy-egy blokkot, ami ismét gyors hazai időkérést hozott magával (1-4). Milagros Collar hullámzó teljesítménye ellenére próbálta magával rántani a csapattársakat, több jó megoldásával maradt a szoros állás, majd Tanja Grbic egy másodikra áttett labdával jelentkezett (10-11). A házigazda ragadt ellenfelére, de a görögöknél is akadt jó teljesítmény, a center Katerina Zakchaiou is hozzátette a magáét. Kovacevic mester ugyan időt kért, de egy jogosan újrajátszott labdamenet után egál volt az állás, kétpontos görög előny helyett (17-17). Fordulatos hajrá indult, amelyben kétpontos csabai hátránynál jönnie kellett egy időkérésnek, de két emlékezetes labdamenet után ismét döntetlen állt az eredményjelzőn (23-23). Karla Klaric ezután elrontotta a nyitást, az első meccslabdánál pedig Mia Jerkov ütése ugyan a csabaiak és a tévéfelvételek alapján is elcsípte a vonalat, de a bolgár Ivan Momirov játékvezető végül úgy döntött, hogy ez a labda kint volt. A Challenge Kupában pedig nincs challenge, nem lehetett visszanézni az esetet, így a görögök ünnepelhettek (23-25).

A BRSE 3-1-es vereséget szenvedett és nehéz helyzetből várja a március 3-i, idegenbeli visszavágót.

 

Galéria

További programok »

FEL