Röplabda: Kétszettes hátrányból fordítva került előnybe a BRSE - galériával

2023. április 8. 21:20 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba ugyan 2-0-s hátrányba került, de végül több, mint kétórás mérkőzésen 3-2-re nyert a Szent Benedek ellen a női röplabda Extraliga elődöntőjének első mérkőzésén.

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA–SZENT BENEDEK RÖPLABDA AKADÉMIA 3:2 (-25, -22, 20, 18, 15)
Extraliga-elődöntő, 1. mérkőzés, Békéscsaba, 950 néző. Vezette: Szabó, Sík.
BRSE: Drpa 29, Vasileva 18, Bodnár 13, Aktas 9, Mosher 3, Bagyinka. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Glemboczki 10, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.
SZBRA: Stijepic 21, Vacsi 5, Koleva 15, Nacsa-Pekárik 11, Herbin-Baker 10, Pérez Ramos 19. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Boshnakova 2, Michalewicz, Szerényi, Jankovic. Vezetőedző: Kristian Michailov.
A párharc állása: 1–0 a Békéscsaba javára.

Mindkét csapata magabiztosan három győzelemmel jutott a legjobb négy közé, a csabaiak a MÁV Előrét, a fürediek pedig az UTE-t múlták felül. Tóth Gábor kisebb bokasérülés miatt nem számíthatott Pintér Andreára, akit Lia Mosher helyettesített.

A hazaiak kezdtek jobban, egy 4-0-s sorozattal sikerült ellépni az ellenféltől (6-3). A BRSE őrizte a vezetést, de eldönteni nem sikerült a nyitó szett sorsát. Blokkmunkában a Szent Benedek volt a jobb és a hajrához közelítve egalizált (16-16). Marta Drpa és Bodnár Dorottya révén úgy tűnt, hogy a házigazda kerül előnybe (23-20). A csabai gárda jutott hamarabb szettlabdához a kiélezett első szett végén, de a Füred nem adta fel Pérez Ramos és Herbin-Baker vezetésével fordított és előnybe került (25-27).

Szoros csatával indult a második játékrész, a Szent Benedek 8-7-nél vette át először a vezetést. Ebben az időszakban több volt a ki nem kényszerített hiba a hazai csapatnál, kissé elbizonytalanodtak Tóth Gábor játékosai. Ugyan döcögött a csabai játék, de a hajrá előtt Ralitsa Vasileva pontja után ismét három volt a különbség (19-16). Időt is kért a szezon közben érkező, de a héten már szerződést is hosszabbító Kristian Michailov, ez pedig jót is tett csapatának: Milka Stijepic és Nacsa-Pekárik Eszter révén újra fordított a füredi alakulat. Az első szettlabdát Slavina Koleva értékesítette, így megduplázta előnyét a Szent Benedek (22-25).

A Békéscsabának nem volt más lehetősége, mint 0-2-ről felállni, ennek megfelelően pedig jól is kezdett, egy 4-0-s rohammal indított. Lassan összeállt a hazaiak mezőnymunkája, de a fürediek szívós munkával visszajöttek a szettbe (17-17). A hajrában újra BRSE járt előrébb és most már nem engedte ki a kezéből a vezetést, Glemboczki Zóra pontja után Marta Drpa értékesítette az első szettlabdát (25-20).

 

Ralitsa Vasileva (ütés közben) is remekelt (Fotó: Imre György)

Ralitsa Vasileva (ütés közben) is remekelt (Fotó: Imre György)

 

A BRSE megtartotta a lendületet és ötpontos fórt szerzett a térfélcsere után (8-3). A fürediek próbáltak kapaszkodni, azonban Bodnár Dorottya blokkja és ásza után újra négy volt a differencia (15-11). A Szent Benedek nem hagyta magát és Pérez Ramos pontja után ismét kettő volt a csapatok között (18-16). A hajrá azonban ismét a Csabáról szólt, Glemboczki Zóra tett pontot a játszma végére, így csapata kiegyenlített (25-18).

A mindent eldöntő szettet is a BRSE nyitotta határozottan, de egy véleményes ítélet után maradt a belátható távolság a csapatok között (4-2). Úgy tűnt a házigazda nem ad esélyt ellenfelének, sőt, a térfélcsere után is Marta Drpa szerzett pontot (9-5). A Szent Benedek, mint oly sokszor a meccsen, ezúttal is felzárkózott és nyílttá tette a mérkőzést (9-8). Nagy csata indult a győzelemért, Milka Stijepic juttatta meccslabdához a füredieket, Marta Drpa azonban ezt előbb hárította, majd végül a vendégek egyébként egész mérkőzésen remeklő szerb játékosa rontott kettőt, így végül a Békéscsaba megfordította az összecsapást (17-15).

A Swietelsky-Békéscsaba a 29 pontot szerző Marta Drpa vezetésével 3-2-re nyert és vezetést szerzett az elődöntőben. Az összecsapást hétfőn 21 órától felvételről is láthatják a 7.Tv-n, de a találkozó a behir.hu Youtube csatornáján is visszanézhető.

 

 

A két együttes párharca szerdán 18 órától Balatonfüreden folytatódik.

 

Így látták a vezetőedzők

 

Tóth Gábor: Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, tulajdonképpen a játék képe megegyezett az edzés képével. Rengeteg ki nem kényszerített hibával játszottunk, némelyek nagyon enerváltan, amit őszintén szólva nem értek, de a legfontosabb, hogy megszereztük az első győzelmünket az elődöntő párharcban, és úgy gondolom, hasonló folytatásra lehet számítani.

Kristian Michailov: Először is gratulálok a Békéscsabának, remek meccsen indult ez a széria. Természetesen szomorú vagyok, hogy nem tudtunk nyerni és fordított az ellenfél, de továbbra is optimista vagyok. Tudjuk, milyen hibákat kell kijavítani szerdáig, és nagyon várjuk a második találkozót, hazai pályán.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL