Röplabda: Ismét ötszettes thriller, újra a Csaba volt a jobb

2023. április 12. 20:26 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba ismét öt szettben győzött a Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen a női röplabda Extraliga elődöntőjében. Tóth Gábor csapata szerda esti sikerével egy lépésre került a bajnoki döntőtől.

SZENT BENEDEK RÖPLABDA AKADÉMIA–SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA 2:3 (-14,-19,24,19,-17)
Extraliga-elődöntő, 2. mérkőzés, Balatonfüred, 213 néző. Vezette: Kiss Z., Adler.

SZBRA: Nacsa-Pekárik 5, Boshnakova 20, Pérez Ramos 10, Vacsi 3, Herbin-Baker 2, Koleva 6. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Stijepic, Michalewicz, Jankovic 14, Szerényi, Orosz 2. Vezetőedző: Kristian Michailov.

BRSE: Bagyinka 6, Aktas 18, Bodnár 9, Drpa 25, Vasileva 8, Mosher 6. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Karhu, Glemboczki 2, Oliinyk, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A párharc állása: 2-0 a Békéscsaba javára.

Az elődöntő első mérkőzésén közel állt a bravúrhoz a Szent Benedek, azonban a Békéscsaba 2-0-s hátrányból, a döntő szettben meccslabdáról fordított és előnyt szerzett. Tóth Gábor ezúttal sem számíthatott Pintér Andreára, így a válogatott centert most is Lia Mosher pótolta.

A BRSE kiválóan kezdett, az első meccsen gyengébben játszó Ceyda Aktas pontjaival, majd Bodnár Dorottya ászával villámgyorsan öt pont volt a különbség (2-7). A házigazda pontatlanul, sok hibával játszott, Marta Drpa is beszállt a pontgyártásba, így már tíz egység volt a csabai előny (6-16). A folytatásban sem fogott veszélyben az ötszörös bajnok szettgyőzelme, végül Bodnár zárta le az etapot bő húsz perc játék után (14-25)

A térfélcserét követően fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Bodnár Dorottya nyitásai mögött zsinórban öt pontot szerzett a Csaba (5-9). A vendégek nem engedték közelebb riválisukat, így Kristian Michailov időt is kért (7-13). A bolgár mester cserékkel próbálkozott, Herbin-Baker érkezett feladóként, de ez is csak arra volt elég, hogy ne nőjön tovább a differencia (15-21). A játszma hajrájában Ceyda Aktas juttatta szettlabdához csapatát, a harmadik lehetőséget pedig Ralitsa Vasileva a háló segítségével értékesítette, így a Csaba megduplázta előnyét (19-25).

 

Nem adta fel a Füred és egalizált

 

A harmadik szett elején felváltva estek a pontok, majd a házigazda szerzett először három egységet egymás után (9-6). Sőt, a feljavuló Pérez Ramos vezetésével öt pontra nőtt a különbség (16-11). A csabai együttesben Vasileva helyére Glemboczki Zóra állt be, a vendégek elkezdték a felzárkózást, így a szetthajrá már egálról indult (20-20). A kiélezett pillanatokban ezúttal a fürediek voltak jobbak, Marta Drpa meccslabdánál rontott nyitást, majd Jelena Jankovic váltotta pontra az első szépítési lehetőséget (26-24).

A részsiker lendületet adott a Szent Benedeknek, amely 4-0-val startolt a fordulást követően. Tóth Gábor nem lehetett elégedett a mutatott játékkal, mert gyorsan időt kért (6-2). A csabaiak mestere legfeljebb annak örülhetett, hogy sikerült bevonni a játékba Lia Moshert, aki nyitásból is eredményes volt (11-7). A meccs leglátványosabb labdamenetét a hazai csapat nyerte, Pérez Ramos pontja után maradt a négypontos távolság (14-10). Koncentráltabb játékot mutatott a Füred: Nikolina Boshnakova és Jelena Jankovic is hozzátette a magáét (22-15). Herbin-Baker egy ásszal harcolt ki szettlabdát, majd az elsőt Nacsa-Pekárik Eszter könyörtelenül kihasználta, így egyenlített a tavalyi bronzérmes (25-19).

 

Ismét ötszettes thriller végén nyert a BRSE

 

A mindent eldöntő játszmát újra a Csaba kezdte jobban Bagyinka Fanni nyitásai mögött, azonban két véleményes ítélet után újra szoros volt az állás (3-4). Marta Drpa és Ceyda Aktas ismét a csabai együttes élére állt és közel repítették a gárdát a győzelemhez (8-12). A Füred azonban nem tört meg és két újabb meccslabdát hárítva egyenlített (14-14). Parádés hajrát láthattak a szurkolók, mindkét csapat megérdemelte volna a sikert, végül Aktas az ötödik mérkőzéslabdát értékesítve eldöntötte a csatát (15-17).

A Swietelsky-Békéscsaba ismét több mint kétórás meccsen nyert öt szettben és egy sikerre került a bajnoki döntőtől.

– Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Megvolt a taktikánk és a biztos vezetés, amire jól rá is ültünk. Viszont, mint már oly’ sokszor ebben a szezonban, amikor nagyon nehéz helyzetbe kerültünk és a kés ott volt a torkunkon, akkor előhúztuk azokat a jó megoldásokat, amiket már az első két szettben is alkalmaztunk. Ezekből tanulni kell, nem pedig elkövetni újra ugyanazokat a hibákat, és a Füred sem fogja feladni a párharcot annak ellenére, hogy 2–0-ra mi vezetünk – fogalmazott Tóth Gábor, a Békéscsaba vezetőedzője a mérkőzést követően a klub hivatalos oldalán.

A fürediek mestere ezúttal is sportszerűen értékelt.

– Nagyon nehéz egy második ilyen meccs után mit mondani. Gratulálok a Békéscsabának, kicsit későn szálltunk be a meccsbe, az első két szettben nem a saját játékunkat játszottunk. Aztán megtaláltuk az ideális felállást a meccsre, és meg is mutattuk, mire vagyunk képesek. Ilyenkor már minden nüanszokon múlik, de ilyen a sport. Az biztos, hogy harcolni fogunk Békéscsabán is – emelte ki Kristian Michailov.

A párharc harmadik találkozóját vasárnap 17 órától Békéscsabán rendezik, amelyet élőben közvetítünk a 7.Tv-n és a behir.hu Youtube-csatornáján.

 

További programok »

FEL