Röplabda: Hátrányból fordított a BRSE a kupanyitányon

2020. szeptember 26. 19:46 | Kovács Dávid

A kétszeres kupagyőztes, Extraligában szereplő Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE ugyan meglepetésre hátrányba került az NB I-es Gödöllővel szemben, végül bő másfél órás csatában 3-1-re nyert a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A párharc visszavágóját vasárnap délelőtt rendezik.

GÖDÖLLŐI RC – SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA RÖPLABDA SE 1:3 (24, -9, -17, -17)
Magyar Kupa nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, Békéscsaba, zárt kapuk mögött. Vezette: Nagy, Ujházi.

GÖDÖLLŐ: Kovács E. 2, Tóth-Bagi 1, Kökény 8, Bajnóczi 5, Mishonova 11, Ratkai 8. Csere: Faragó, Ferentzi (liberók), Saáry 5, Sorompó 1, Buse 9, Barta. Vezetőedző: Szalay Attila.
BRSE: Cicic 6, Glemboczki 15, Szűcs12, Drpa 19, Besszonova 12, Zólyomi 17. Csere: Kertész (liberó). Vezetőedző: Tóth Gábor.

A mérkőzés alakulása: 1. játszma: 0:5, 7:8, 10:10, 14:11, 16:14, 19:19, 21:19, 22:24. 2. játszma: 1:9, 3:16, 6:21. 3. játszma: 3:8, 9:14, 14:22. 4. játszma: 2:9, 8:17, 11:21, 16:23.

A felek az eredetileg októberre tervezett párharc kapcsán megegyeztek, hogy még a bajnokság kezdete előtt megmérkőznek egymással. A Pest megyei klub lemondott pályaválasztói jogáról, így ezen a hétvégén mindkét összecsapást Békéscsabán rendezik. A két együttes zárt kapus mérkőzésen csapott össze a röplabda akadémia új csarnokában. A csabai együttesben több fiatal játékos is helyet kapott a kezdőben, Tóth Gábor vezetőedző Szűcs Grétának, Kertész Petrának és Marija Cicicnek is bizalmat szavazott.

A házigazda kiválóan kezdett, az első öt pontot a BRSE szerezte. Az NB I-ben küzdő gödöllőiek azonban nem tűntek megilletődöttnek, gyorsan egyenlítettek, sőt, a vezetést is átvették. Tóth Gábornak pedig 13-11-es hátrányban pedig időt is kellett kérnie. A vendégek bátran röplabdáztak, a nyitó játszma legszebb és leghosszabb labdamenetét is megnyerték a hajrájához közelítve (19-16). A Csaba villámgyorsan, két ponttal válaszoltak, Szalay Attila időkéréssel fékezte volna meg a kétszeres kupagyőztest. A Csabát Zólyomi Rebeka pontjai segítették, majd Marta Drpa révén már az esélyesebb hazai csapat járt előrébb (22-23). Glemboczki Zóra ugyan két szettlabdához juttatta csapatát, de a Gödöllő zsinórban négy ponttal, a végén Bajnóczi Fruzsina blokkja zárta le a szettet, így meglepetésre a GRC került előnybe (26-24).

A BRSE az első játékrészhez hasonlóan kiválóan kezdett, Szalay Attila 6-0-s hátrányban pár perc után időt is kért. A Pest megyeiek csak a kilencedik labdamenetben tudták megtörni rossz, pont nélküli sorozatukat, a vendégek edzője 11-1-nél már másodszor rendelte magához csapatát. A csabaiakat Szűcs Gréta, Marta Drpa és Glemboczki Zóra jó megoldásai repítették (2-15). A BRSE sokkal koncentráltabb játékot mutatott be, ellenfele pedig nem tudta megismételni az első szett játékát. Tóth Gábor együttese szűk húsz perc után Szűcs Gréta jó ütésével egyenlített (9-25).

A csabaiak nem vették le a lábukról a gázpedált, ott folytatták, ahol abbahagyták és gyorsan ötpontos előnyre tettek szert (4-9). Egy-egy hiba ugyan jött a házigazda részéről is, de egy látványos labdamenet végén, Marta Drpa óriási mentése után tartotta a távolságot a BRSE. A szebb napokat is megélt gödöllőiek ugyan visszajöttek két pontra, azonban egy 4-0-s futást követően már Szalay Attila kért időt (14-20). Saáry Blanka ugyan megtörte a GRC pontcsendjét, de az újabb csabai játszmagyőzelmet nem fenyegette veszély, Szűcs Gréta zárta le ezt a szettet is (17-25).

A BRSE négy játszmában szerette volna lezárni a nyolcaddöntő első összecsapását, ennek megfelelően nyitotta a felvonást, Szalay Attila pedig 7-2-nél kért időt. Ebben az időszakban főként Zólyomi Rebeka villogott, a csabaiak pedig tudták növelni az előnyüket (4-12). A GRC becsületesen küzdött, de a vendégeken helyenként már a fáradtság jelei is megmutatkoztak, ráadásul újra kialakult a tízpontos különbség az együttesek között (8-18). A hajrában már nem volt kérdés, hogy ki nyeri az összecsapást, a csata utolsó pontját Glemboczki Zóra szerezte (17-25). A csabaiak ugyan meglepetésre elveszítették az első játszmát, végül magabiztosan diadalmaskodtak.

A nyolcaddöntő visszavágóját vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik szintén a Békéscsabai Röplabda Akadémia csarnokában rendezik. A találkozót a 7.Tv-n, a behir.hu-n és a youtube-on is élőben követhetik majd.

 

További programok »

FEL