Röplabda: Harmadszor nyerte meg a MEVZA-kupát a BRSE

2023. március 17. 17:56 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3-0-ra nyert a szlovén Nova KBM Branik Maribor ellen a női röplabda MEVZA-kupa döntőjében, pénteken.

NOVA KBM BRANIK MARIBOR (SLO) – SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA 0:3 (-17, -25,-16)
MEVZA-kupa, döntő, Kamnik, 100 néző. Vezette: Brlas, Stipancev Matecic (horvátok)
MARIBOR: Lorber 9, Stampar 4, Mlakar 9, Lekse 9, Milosic 7, Pogacar 3. Csere: Cikac (libero), Farkas, Ramic 3, Krajnc. Vezetőedző: Bruno Najdic.
BRSE: Aktas 5, Bodnár 14, Drpa 14, Vasileva 10, Pintér 2, Bagyinka 3. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Glemboczki, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A két csapat ugyan találkozott az alapszakaszban, de akkor a csabaiak nem a legerősebb összeállításban léptek pályára. Január végén 3-0-ra nyert a Maribor, most viszont Tóth Gábor mindenkire számíthatott. A viharsarkiak vasárnap drámai csatában, öt szettben kaptak ki a Vasastól a Magyar Kupa döntőjében, míg a Maribor sikerélménnyel hangolt, hiszen ugyanilyen arányban nyert a Calcit Kamnik ellen a Szlovén Kupa fináléjában.

A maribori csapat kezdte jobban az összecsapást, de a vendégek Bodnár Dorottya nyitásai mögött zsinórban négy pontot szereztek (3-5). A BRSE lendületben maradt, így négypontos hátrányban a mariboriak időt is kértek (4-8). Nem tudott közelebb lépni ellenfeléhez a csak hazai játékosokra építő Maribor, így Bruno Najdic gyorsan újra magához hívta játékosait (12-18). Nem forgott veszélyben Molcsányi Ritáék szettgyőzelme, Bagyinka Fanni pontja után a Békéscsaba került előnybe (17-25).

A második szett elején kiegyenlített csata folyt a pályán, először a szlovénok tudtak nagyobb előnyt kiharcolni (14-11). A kétszeres győztes BRSE egy 6-1-es rohammal ugyan fordított, de a szetthajrá egálról indult (21-21). A Maribor szettlabdához is jutott, de a csabaiak ezt hárították a játszma végére Glemboczki helyére visszatérő Ceyda Akas révén. A magyar együttes második lehetőségét már nem rontotta el, Marta Drpa szinte le is zárta a döntőt (25-27).

A Mariborban benne maradt a drámaian elveszített szett és sok hibával kezdett a harmadik etapban, ennek ellenére még egy ideig tartotta a lépést riválisával (7-7). A remekül játszó, 14 pontot szerző Bodnár Dorottya vezetésével azonban ismét a gázra lépett a Csaba (8-13). A szlovén csapatnak innen már nem volt visszaút, a hajrában Marta Drpa is beleerősített, így csak az volt a kérdés, hogy milyen arányban nyeri a játékrészt a BRSE. A meccs végére Ralitsa Vasileva tett pontot, így csapata 76 perc alatt 3-0-ra diadalmaskodott.

– Gratulálok a BRSE-nek a győzelemhez, ma sokkal jobbak voltak nálunk – értékelt a mérkőzést követően a csabai klub honlapjának, a rekordgyőztes, a sorozatot korábban négy alkalommal megnyerő Maribor vezetőedzője.

A Swietelsky-Békéscsaba 2017 és 2018 után története során harmadszor diadalmaskodott a sorozatban.

– Idegesen kezdtük a döntőt, aztán ez a második szettben volt főleg érezhető. Ott nem tudtunk élni a Maribor által kínált lehetőségekkel, de ettől függetlenül helyén volt a szívünk a játszma végén, a harmadikban pedig Bagyinka Fanni remekül irányított. Nagyon magas szinten támadtunk, ennek volt köszönhető a viszonylag sima siker. Gratulálok a klubnak és a csapatnak, azt gondolom, hogy mindannyian megérdemeltük ezt a sikert – fogalmazott Tóth Gábor, a BRSE mestere.

 

További programok »

FEL