Részben megújul a békéscsabai Árpád Gyógy és strandfürdő

2019. október 18. 16:29 | Sipos Gábor

Nagyszabású energetikai felújítást hajtanak végre Békéscsabán, az Árpád Gyógy- és Strandfürdő épületén. A kivitelezők az energetikai korszerűsítés részeként kicserélik a nyílászárókat és napelemeket is szerelnek az épületre.

A Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben található Jázmin Egészségcentrumban részben felújított környezet várja a pihenni vágyókat. A felújítások folytatódnak: 81 millió forintos európai uniós pályázati forrásból kicserélik a nyílászárókat és az energetikai hálózat napelemes rendszerrel egészül ki.

Az Árpád fürdő energetikai korszerűsítése jelenleg is tart, elindult a kivitelezési munka, amelyet a nyertes ajánlattevőnek 2020 április 30-ig kell befejeznie. Jelenleg a Jázmin Egészségcentrum homlokzati nyílászáróinak cseréje zajlik – nyilatkozta dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A nyílászárók cseréje a téli nyitvatartás alatt is folyamatosan folytatódik, az ígéretek szerint ez a pihenésre vágyókat nem vagy csak alig zavarja majd. Az ablakok cseréje mellett a fürdő új, napelemes rendszert is kap. Ennek köszönhetően az energiafelhasználás költséghatékonyabb lesz a jövőben.

Zsadon Endre a helyszínen elmondta, hogy a napelemeket már elhelyezték, három helyen.

– A napelemek a lelátó épületeken, valamint a Jázmin Egészségcentrum déli homlokzatán kaptak helyet. A későbbiekben ez nagyban csökkenti majd a fürdő elektromos igényét, pótlását. Itt komoly megtakarításokat érünk majd el – hangsúlyozta a fürdő igazgatója.

A megújult energetikai rendszereken kívül a Jázmin Egészségcentrum homlokzatát is renoválják. A külső vakolat sok helyen mállik, repedezik, szükség van a felújításra. Különös figyelmet fordítanak a török fürdő bejárata felett elhelyezkedő, Filipinyi Sámuel alkotásra. A szoborcsoportot is restaurálják majd a munkák során.

A fejlesztés a "Békéscsaba, Árpád Gyógy- és Strandfürdő (Békéscsaba, Árpád sor 1.) “Jázmin   Egészségcentrum” és     Békéscsaba, Könyves utca 66. szám alatti önkormányzati épületek energetikai fejlesztése" című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00012 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

 

További programok »

FEL