Rengetegen halnak meg a magyar utakon

2017. december 2. 10:06 | behir

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint kevesebben haltak meg az Európai Unió útjain közúti közlekedési balesetben tavaly, mint egy évvel korábban. Kiderült az is, hogy az EU-ban évente egymillió emberből ötvenen vesztették el az életüket az utakon. Magyarországon ez az érték sokkal magasabb volt, 2016-ban ugyanis 607 ember halt meg közúti balesetben.
Tavaly összesen 25 624 ember halt meg közúti balesetben az Európai Unió útjain, durván 500 emberrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez egyben azt is jelentette, hogy a 25 éve tartó csökkenő trend folytatódott, 1991-ben ugyanis még közel 80 ezer ember vesztette életét közúti balesetekben a mai EU tagországainak útjain, vagyis mintegy 55 ezer emberrel több, mint 2016-ban. Összehasonlításképpen azért azt érdemes megemlíteni, hogy vasúti balesetekben 981-en, míg légi balesetekben csupán 150-en haltak meg az EU területén tavaly.

Az EU tagországok közül közúti közlekedési balesetben, Franciaországban (3477 ember), Olaszországban (3283 ember), Németországban (3206 ember), Lengyelországban (3026 ember) és Romániában (1915 ember) haltak meg a legtöbben.

Nagyon szomorú a helyzet - Rengetegen halnak meg a magyar utakon

Érdemes arról is beszélni, hogy a halálos közúti közlekedési balesetek legnagyobb hányada, 55 százaléka az EU tagállamok vidéki útjain, míg 37 százalékuk városi környezetben, 8 százalékuk pedig az autópályákon következett be 2016-ban. Az áldozatok legnagyobb hányada, 46 százaléka járműhasználó, míg 21 százalékuk gyalogos volt tavaly. Az ütközések során kevésbé védett motorkerékpárosok a halálos közúti közlekedési balesetek 14 százalékát, a kerékpárosok 8 százalékát, míg a segédmotorosok 4 százalékát tették ki.

Nagyon szomorú a helyzet - Rengetegen halnak meg a magyar utakon

Fentebb már felsoroltuk, hogy mely országokban haltak meg a legtöbben közúti közlekedési balesetben 2016-ban, ez a statisztika önmagában ugyanakkor nagyon félrevezető is lehet, ezért érdemes az egymillió lakosra jutó áldozatok számát is vizsgálni. Az egyes EU-tagországok között Svédországban (27), az Egyesült Királyságban (28), Hollandiában (32), Dániában (37) és Németországban, Írországban, valamint Spanyolországban a legjobb a helyzet (39). Bulgáriában (99) és Romániában (97) viszont katasztrofális állapotok uralkodtak tavaly. Az EU-ban ötvenen haltak meg közúti közlekedési balesetben egymillió lakosra vetítve 2016-ban, Magyarországon ez az érték közel 61 volt, amellyel bőven az EU-átlag fölött voltunk.

Nagyon szomorú a helyzet - Rengetegen halnak meg a magyar utakon

Elmondható, hogy a nemzetközi trenddel összhangban Magyarországon is érdemben csökkent a halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek száma az elmúlt huszonöt évben. Ugyanakkor az utóbbi években már nem beszélhetünk látványos javulásról, csupán stagnálásról, tavaly összesen 607-en vesztették életüket a magyar utakon.

Nagyon szomorú a helyzet - Rengetegen halnak meg a magyar utakon

Arról nem is beszélve, hogy míg a halálos közlekedési balesetek száma stagnált az elmúlt években, addig a sérüléses balesetek száma növekedett. Tavaly 21329 ember szenvedett sérülést a hazai utakon, 2012-ben volt a legalacsonyabb ez az érték, akkor 18979 ember sérült meg balesetekben Magyarországon.

Nagyon szomorú a helyzet - Rengetegen halnak meg a magyar utakon

Forrás: Portfolio

További programok »

FEL