Rendkívüli árasztás a Kivágási-legelőn

2017. július 10. 11:03 | Papp Ádám Sándor

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, a Nemzeti Park dolgozói, az aszályos időjárás miatt a közelmúltban rendkívüli árasztást hajtott végre a Kivágási-legelőn. A víz azonnal odavonzotta a madarakat.

 

A Kivágási-legelőt minden ősszel rendszeresen feltöltik, elárasztják. Nyári időszakban azonban ez most fordult elő először. Azért volt rá szükség, mert a térségben a legtöbb vizes élőhely, mocsár kiszáradt, a közeli halastavakon pedig magas, nyári üzemű vízállás van, így a gázlómadaraknak alig maradt sekélyvizes táplálkozó területük.
A beavatkozásnak köszönhetően a már éppen kiszáradás alatt lévő legelőn mintegy 20 hektáron alakult ki 20-25 centiméteres vízborítás. A madarak hamar birtokukba vették a területet. Legnagyobb számban a gázlómadarak (nagy kócsagok, szürke gémek, kis kócsagok, kanalasgémek) jelentek meg, de sok fehér gólya is kutat táplálék után a sekély vízben. Néhány fekete gólya szintén felbukkant, a parti madarak közül pedig megjelentek már a bíbicek, nagy godák és gólyatöcsök. Szintén nagy számban vannak jelen a nyári ludak és a már vedléshez készülődő récék is – elsősorban tőkés, böjti és kanalas récéket figyeltünk meg az elárasztott területen.
A sekély vízben apró ivadékhalak, ebihalak, békák és különböző vízi gerinctelenek vannak, ezeket fogyasztják a madarak.
Az árasztás hatására a növényvilág is zöldebbé vált. A Kivágási-legelő ad otthont a Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb kisfészkű aszat állományának (15-16 ezer tő), amely Natura 2000 jelölőfaj.
Forrás: kmnp.hu
FEL