Régóta várt fejlesztés – Teljes hosszon megújult a Doboz és Szanazug közötti út

2023. július 20. 16:46 | Hidvégi Dávid

Átadták a megújult szanazugi utat Doboz-Szanazugon csütörtökön. Az út a Vidékfejlesztési Programban, a külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázatban újult meg 2660 méteren, közel 280 millió forintból. A fejlesztésnek köszönhetően könnyebbé vált az üdülőközpont és a szabadstrand megközelíthetősége, valamint a helyi gazdák is rendezett körülmények között juthatnak el a földjeikre.

Az átadón Doboz polgármestere felidézte, hogy az utat 2005-ben újították fel először, akkor a 4 méter széles aszfaltburkolatot 5,5 méterre szélesítették ki, azonban az évek folyamán a nyomvonal széle megrongálódott a nagy terheléstől, továbbá a kátyúk miatt balesetveszélyessé vált. Köves Mihály kiemelte: a Vidékfejlesztési Programban megnyert fejlesztés azért jelentős, mert egy olyan utat újítottak fel szinte teljes hosszon, 2660 méteren, amely egy sokak által látogatott üdölőközponthoz vezet. 

– Nem mindegy, hogy milyen úton közlekednek. Egyrészt a balesetveszély, másrészt pedig a komfortérzet miatt fontos, hogy jó legyen az út Doboz és Szanazug között. 17 vendégház működik jelenleg az üdülőterületen és más vállalkozások, vendéglátóhelyek, amelyek számára fontos, hogy minél többen jöjjenek Szanazugba és használják az önkormányzat által működtetett szabadstrandot. Az út növeli a hely vonzerejét – fogalmazott.

Hozzátette: 260 millió forintot kaptak a fejlesztésre, amit a település további 18 millió forinttal egészített ki. Ismertette: Doboz belterületén 32 kiloóméternyi úthálózat található, amelynek a felét a szennyvízberuházást követően sikeresen megújították, továbbá folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, ugyanis saját forrásból az önkormányzat nem tud utat fejleszteni.

 

 

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: a külterületi utak felújítása a turizmust és a térség gazdaságát szolgálja. Dr. Kovács József hozzátette: a Békés vármegyei közutak nagyrésze mezőgazdasági területeken megy keresztül, így a gazdák napi feladatait is megkönnyítik egy-egy rekonstruált szakasz. Ismertette: az állami közutak mellett az önkormányazatok is rendelkeznek külterületi utakkal, amelyeket a Vidékfejlesztési Programban lehet megújítani, a belterületi utakra pedig a Belügyminisztérium biztosít forrást.

– Hamarosan elindul az útfejlesztés a szanazugi bekötő út, azaz a Faluhelyi utca és a Kettős-Körös híd között, a híd után sem túl jó az út Békéscsaba irányába, de előbbi szakasz már különösen rossz állapotban van. Jelenleg Sarkadkeresztúr és Kisnyék között gázkutakat fúrnak, ahol szintén meg kell majd erősíteni az utakat, mert a nehézgépjármű-forgalom nagyon megterheli azokat – vetítette előre az előttük álló útfejlesztéseket. Megjegyezte: Sarkad és az országhatár között is megújul az út.

 

Zajlik a járdafelújítás is Doboz belterületén

 

Az önkormányzat igyekszik folyamatosan megújítani a járdákat is a településen, saját és pályázati forrásokból. A nagyközség polgármestere ismertette: legutóbb 332 méteren újítottak meg járdaszakaszt, összességében pedig már 6 kilométernél járnak. Mint mondta: forgalmasabb helyeken, gyűjtőutcákban, buszmegállók körül hajtottak végre rekonstrukciókat, amelyeknek köszönhetően könnyebbé vált az idősek, babakocsis családok gyalogos közlekedése.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a választókerületében a Magyar Falu Programban zajlanak a járdafelújítások, a dobozi fejlesztésre 5 millió forintot nyertek.

Galéria

További programok »

FEL