Rajzpályázat Békés megye újraszervezésének 300. évfordulója alkalmából - galéria

2015. november 30. 13:02 | behir.hu

A zsűri 201 rajzot értékelt, amit az óvódás és iskolás kisgyermekek készítettek Békés megye újraszervezésének 300. évfordulója alkalmából kihirdetett rajzpályázatra. A bíráknak nehéz dolguk volt, hiszen számos kiváló rajz született a pályázatra. Az 1715-ben újraszerveződött Békés megye tiszteletére számos programmal készültek a szervezők: műveltségi vetélkedő, vers mondó verseny, ünnepi közgyűlés, rajzverseny és koncert. A rajzversenyen két korcsoportban indultak a gyermekek, óvódások és iskolások is egyaránt. A zsűri korcsoportonként 3 helyezést továbbá különdíjat is odaítélt. Mivel sok szép munkával neveztek a gyermekek ezért a bírák minden helyezésből két díjazottat választottak ki.

Zalai Mihály, Békés Megyei Közgyűlés elnöke szerint azért fontos a 300. évforduló méltó megünneplése, mert tiszteletünket kell kifejezni a saját őseink előtt, akik megteremtették az elmúlt évszázadokban a most Békés megyében lakók nyugodt életkörülményeit. A rajzverseny célja az volt, hogy a gyermekek bemutassák azokat az élményeket, helyeket, amelyek Békés megyéhez kötik őket. A pályázók olyan dolgokat mutattak be, amelyek mellett nap, mint nap elmennek az emberek, de a gyermeki szem észre veszi ezeket a szépségeket és örömöket, amelyek körül veszik az életünket – fogalmazott Zalai Mihály.

Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató helyettese kifejtette, hogy Békés megyéhez való kötődés rendkívül fontos mindenki számára. Szerinte már kis korban el kell kezdeni a múlt és a történelem megismerését. Az igazgató helyettes kifejtette, hogy azok a gyermekek, akik részt vettek a pályázaton és helyezést is elértek talán nagyobb lelkesedéssel indulnak majd el egy újabb pályázaton, ami meghatározó lesz az életükben. A gyermekek munkái a nagyközönség számára is megtekinthetőek lesznek 2016. januártól a Békés Megyei Könyvtárban.

Békés megye újraszervezésének 300. évfordulója alkalmából a következő programon vehetnek részt november 30-án, hétfő este: Téli utazás című barokk zenei koncert, Békéscsabai Evangélikus Kistemplom, 19:00.

Kora Éva Robertina

FEL