Rajz- és esszépályázat a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából

2021. február 12. 06:22 | behir

Rajz- és esszépályázatot hirdetett a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar diákok részére.

Az idén öt kiemelkedő évfordulóhoz is kapcsolódik a pályázat, amelyre március 5-ig várják az alkotásokat - olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint a pályázati kiírásban kiemelik, a zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei. Az Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet - amely az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal - a Kárpát-medencében és a világban szétszórtan élő, magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára hirdette meg pályázatát.

A pályázók, a magyar zászló és címer témakör mellett a magyar történelem kiemelkedő alakjainak évfordulóihoz kapcsolódó témakörökben is benyújthatják pályázataikat. A pályázatokat két műfajban, a rajzpályázat esetében hét, míg az esszépályázat esetében három korcsoportban írták ki.

A rajzpályázatra a pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, valamint a határon túli nemzetrészek zászlóit, továbbá Hunyadi János, Báthory István, Márton Áron, Hajós Alfréd és Gróf Esterházy János életét és/vagy munkásságát kifejező ábrázolását a rajz, a grafika, a kollázs, a festészet bármelyik technikájával megjelenítheti, valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolva. A pályaművek anyaga papír, karton, farost vagy vászon lehet. A Kárpát-medencében élők rajzpályázatait postai úton, a diaszpórában élőkét elektronikus formában várják.

Az esszépályázatra a pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, a határon túli nemzetrészek zászlóit, valamint a velük összefüggő történelmi személyiség életét, továbbá Hunyadi János, Báthory István, Márton Áron, Hajós Alfréd és Gróf Esterházy János életét és/vagy munkásságát jelenítheti meg az esszé műfajában minimum 4 ezer, maximum 10 ezer leütésben, valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben írásban ábrázolva. A pályamunka PDF formátumban digitális úton küldhető be.

Egy pályázó egy műfajban egy pályázatot nyújthat be.

A pályamunkákat műfajonként és korcsoportokként bírálják el. A pályázat kiírói a korcsoportok első három legjobbnak ítélt alkotóit tárgy- és könyvjutalomban részesítik, valamint a kiemelkedő pályamunkákat különdíjjal is jutalmazhatják.

A rajzpályázat zsűrijének elnöke Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező, tagjai között van Erfán Ferenc festőművész; Rényi Krisztina grafikusművész; Molnár János festőművész, grafikusművész és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Az esszépályázat alkotásait értékelő zsűri elnöke Takaró Mihály író, irodalomtörténész, tagja továbbá Sebők Melinda irodalomtörténész.

A pályázat eredményét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a honlapján teszi közzé legkésőbb március 16-án, a magyar zászló és címer emléknapján.

A részletes kiírás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapján érhető el.

Forrás: MTI

További programok »

Kultúra

FEL