Rámutattak, hogy a nyári szezon a legintenzívebb időszak a diákmunkások számára, de a diákmunka nem csak erre az időszakra koncentrálódik. A szezonalitás nyáron elsősorban a Balaton környékén jellemző, illetve a szabadságok miatt az ipari szektorban, ugyanakkor számos területen, mint például a kiskereskedelemben és a szolgáltatási ágazatokban év közben is több tízezer diák dolgozik rendszeresen.
A közlemény idézte Tóth Rozáliát, a Prodiák vezetőjét, aki elmondta becslések szerint a teljes nyári diákmunkás kereslet nagyjából 35-40 százalékát teszi ki a turizmus és a vendéglátás.
- Kiemeleten sokan dolgoznak a balatoni régióban a júniustól augusztusig tartó főszezonban vendéglátóhelyeken, strandokon, fesztiválokon és a különböző szálláshelyeken. A legtipikusabb diákmunkák a pultozás, a felszolgálás, a fagylaltárusítás, a konyhai kisegítés, a jegyértékesítés, valamint a takarítás. Adataik szerint ilyenkor van olyan település a Balatonnál, ahol a diákok adják a szezonális munkaerő akár 60-70 százalékát is. Az átlagos órabérek ebben a szektorban bruttó 2300 forint körül alakulnak - tette hozzá az iskolaszövetkezet vezetője.
A szakember arra is kitért, hogy bár a nyár a legintenzívebb időszak az évek óta tapasztalható munkaerőhiány miatt, év közben is nagyon sok diák dolgozik. Csak a Prodiák iskolaszövetkezeten keresztül 10-12 ezer diák vállal munkát, ez a teljes diákmunkások 10-12 százalékát teszi ki.
Közölték, a turizmus mellett nyáron a diákmunkások száma - a szabadságok miatt - megugrik a gyárakban és termelőüzemekben is. A Prodiák adatai szerint az ipari-termelő szektor a nyáron elérhető diákmunkák nagyságrendileg 25-30 százalékát fedi le, a legjellemzőbbek az összeszerelési, a csomagolási és raktári, valamint az adminisztrációs feladatok.
Tóth Rozália a közleményben megjegyezte, a diákok munkahelyválasztás előtt több szempontot mérlegelnek. Az egyik legmeghatározóbb a bérezés, ezt követi a munkaidő és a beosztás rugalmassága, év közben különösen az iskolai órarendhez való igazodás miatt. Mindezek mellett a munkavégzés helyszíne is fontos szempont.
Forrás: MTI