Príma díjas a Bárka, a „Leg a láb” művészeti iskola és az Erkel Vegyeskar

2019. szeptember 28. 09:41 | behir

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés Megyei Szervezete pénteken este tizennegyedik alkalommal rendezte meg színes műsorokkal tarkított Príma díjátadó gálaestjét. Az est házigazdája Nagy Mihály László, a VOSZ Békés megyei elnöke volt.

 

Békés Megyei Príma Díjas a Bárka szerkesztősége

 

A gálaesten Príma díjat kapott irodalom kategóriában a Bárka irodalmi folyóirat szerkesztősége. Az 1993-ban, eredetileg a Tevan Kiadó által alapított Bárka 1997-től a Békés Megyei Könyvtár kiadásában, 2008-tól a Békéscsabai Jókai Színház kiadásában kéthavonként megjelenő, irodalmi, művészeti társadalomtudományi folyóirat.

A lap szerkesztői az egyetemes magyar kultúrában gondolkodnak, és arra törekednek, hogy a Bárka nyitott legyen minden érték iránt. A szerkesztők bíznak abban, hogy a regionalitás és az egyetemesség, a minőség- és értékelvű szemlélet és gondolkodásmód keretei között nincs feloldhatatlan ellentmondásban egymással. A lap szerzői között megtalálhatjuk a kortárs magyar irodalom, különböző irányzatokat képviselő élvonalbeli hazai és határon túli szerzőit, a még kevéssé ismert legfiatalabb generációk tehetséges alkotóit, és a szűkebb régió szellemi, művészeti, irodalmi életének jeles képviselőit is.

A Bárka szerkesztősége, munkatársai nemcsak a nyomtatott, de az élő, személyes irodalmi ismeretterjesztést is fontosnak tartják, ezért rendszeresen járnak a folyóiratot bemutató, a kortárs irodalmat népszerűsítő író-olvasó találkozókra.

A szerkesztőség 2007-től Ablak a kortárs magyar irodalomra – barkaonline.hu címmel online internetes magazint indított. A Bárkaonline egy teljes spektrumú irodalmi portál, hírekkel, helyszíni tudósításokkal, kritikákkal, első nyilvánosságú irodalmi alkotásokkal, tárcákkal, olvasónaplókkal, a Papírhajó című gyerekirodalmi rovattal.

A Bárka szerkesztőinek sikerült egy olyan karakteres arcélt kialakítaniuk, ami mára már egyedivé és az egyik legjobb kortárs magyar irodalmi folyóirattá teszi a lapot. A helyi és az országos írott, illetve elektronikus média rendre elismeréssel számol be a Bárka aktuális számairól, illetve rendezvényeiről.

 

Békés Megyei Príma Díjat kapott a mezőberényi „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola

 

Az iskola alapítását megelőzően Szabó Csaba és felesége, Szabóné Kukla Ágnes néptáncot oktatott szakköri formában, Mezőberényben, Mezőtúron és Biharugrán. A minél eredményesebb működés lehetőségeit kutatva, az látszott a legcélravezetőbbnek, hogy művészeti iskolai keretek között folytatódjon tovább az oktatás, melynek a szakköri formához képest számos előnye van.

 2001-ben Szabó Csaba megalapította a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskolát magán fenntartású intézményként. A fenntartói jogokat az e célra létrehozott Gyulai székhelyű Művészet az Oktatásban Alapítvány vette át. Az elmúlt 18 évben az oktatáshoz újabb települések csatlakoztak: Doboz, Sarkad, Kötegyán, Sarkadkeresztúr, Mezőgyán, Geszt, Zsadány, Komádi, Zsáka, Furta, Bakonszeg, Bihartorda és Nagyrábé. A települések zömére jellemző, hogy kizárólag a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola biztosít lehetőséget művészeti oktatásban való részvételre.

 

Fotó: VOSZ

 

Kiemelkedő jelentőségű, hogy az egyes települések kulturális életének aktív részesévé vált az iskola, tánccsoportjai rendszeres fellépői a különböző települési rendezvényeknek. Számos saját rendezvénnyel is rendelkeznek, a teljesség igénye nélkül: decemberi Mikulás táncházak, folkbálak, télbúcsúztatók, tavaszköszöntő programok, húsvéti locsolkodások, tanévzárók. Az intézmény néptánc tanszaka a művészeti iskolák 2007-es minősítésén Kiváló minősítést kapott. Szólistái és csoportjai az idők során számos rangos helyezést szereztek megyei, régiós és országos néptánc fesztiválokon.

Az iskola legrégebben alakult művészeti csoportját, a Berény Táncegyüttest idén második alkalommal választották be az Országos Ifjúsági Antológia résztvevői közé. A Néptáncosok Területi Bemutató Színpadán pedig elnyerte a Nívódíjas Együttes címet. Az iskolából kikerülő diákok közül többen választották hivatásuknak a néptáncot és folytatták tanulmányaikat művészeti szakgimnáziumban illetve a Táncművészeti Egyetemen.

 

Békés Megyei Príma Díjas a gyulai Erkel Vegyeskar

 

 „Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik...” - írta Sütő András. Gyula város zenei életének egyik meghatározó művészeti csoportja az Erkel Ferenc Vegyeskar. A város az 1800-as években, Erkel László (Erkel Ferenc fia) vezényletével működő Gyulai Magándalkört tekinti a mai énekkar kimutatható és igazolható ősének. A hosszú évek során több névváltáson és karnagyváltáson ment át a dalkör. Voltak megszakítások, de ezek után mindig újjáalakultak.

Perlaki Attila karnagy, 2003-tól vezeti a kórust. Amatőr kórusként, igen komoly kihívást jelentő műveket is bátran felvállalnak. Nemcsak az országhatáron belül lépnek fel, négy alkalommal jártak például Svájcban, három alkalommal Erdélyben. Ezen kívül Prágában, Olaszországban, valamint Montenegróban is énekelhettek.

 

Fotó: VOSZ

 

A szakmai elismerések sem maradtak el. 1996-ban „Fesztivál kórus” minősítést szereztek. 2002-ben a város képviselőtestületének döntése alapján „Gyula város művelődéséért” kitüntetést kapták. 2006-ban, Prágában, nemzetközi zsűri előtt ezüst minősítést értek el, majd hazatérve ugyanebben az évben szakmai zsűri előtt adott minősítő koncerten „Arany” minősítést kaptak. 2011-ben Perlaki Attila Karnagyi különdíjban részesült, 2013-ban a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének döntése alapján a „Békés megyéért” kitüntető díjat adományoztak a kórusnak. 2018-ban Gyula város önkormányzata Perlaki Attila karnagyot méltónak találta a „Kiváló polgár” kitüntetésre. 2019-ben, a kétévente megrendezésre kerülő Keszthelyi Dalünnepről „Arany Dicsérettel” tértek haza.

A kórus létszáma változó, jelenleg 33 fő, törekednek Erkel hagyatékát ápolva, méltán és elkötelezetten képviselni a várost a dallamok megszólaltatásán keresztül.

 

Kiváló vállalkozókat díjaztak

 

Kiváló címet kapott Balogh László cukrászmester, aki Gyula két legpatinásabb cukrászdája, a 100 éves és a Kiskézműves cukrászda mellett, további üzleteket működtet Budapesten és Nagyszalontán. Cadeau márkajelű bonbonjai többek között a Budapest, Székesfehérvár, időnként Pannonhalma látogatóit is elvarázsolják ízvilágukkal. Tudását megismerték ez év elején Sanghaiban és decemberben újra Pekingbe megy. A hírek szerint a közelgő Budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fontos szereplője lesz a vállalkozó.

Bereczki Albert, a békéscsabai TEXA Kft. ügyvezetője szintén kiváló címet kapott. Az Irodatechnikai Vállalatnál eltöltött négy év után a reprográfiai csoport vezetőjeként, a kollégáival karöltve megalakították a Másolástechnikai Kft.-t. Az új vállalkozás szakmai tevékenységét és prosperitását tekintve igen sikeres pályát futott be, de négy év után úgy döntöttek, hogy mindenki a saját elképzeléseit váltja valóra. Így 1994-ben megalakították a TEXA Kft.-t irodatechnikai és banktechnikai berendezések forgalmazására és kereskedelmére, valamint szervizére. A cég vezetését Bereczki Albert a mai napig ügyvezetőként látja el. A tipikus szorgalmas kisvállalkozás példája a társaság, amely kitartással, megrendelői megelégedésre végzi irodatechnikai javító tevékenységét. Kitartásuk, szakmai elkötelezettségük okán érdemelték ki a kitüntetést.

Szintén kiváló címet kapott Bozó József, a Kígyós-Agrár Kft. ügyvezetője. A mezőgazdasági gépészmérnöki diploma megszerzése után a helyi termelőszövetkezetben, majd a gépkereskedelemben dolgozott. 2003-tól az Újkígyósi Gazdaszövetkezet elnöke, majd a Kígyós-Agrár Kft ügyvezetője. A mezőgazdaságban dolgozik közel 40 éve, mint a család többi tagja is több generációra visszamenőleg. A helyi közéletben hosszú évek óta részt vesz, az Újkígyósi Gazdakör alapító tagja. Önkormányzati képviselő volt több cikluson keresztül, majd 2014-től Újkígyós alpolgármesterének választották. 2006-tól a 19 település részvételével megalakult Kertészek Földje Leader Akciócsoport alelnöke, ma már 29 Békés megyei település pályázatait koordinálják.

 Kiváló címet kapott Cserenyecz Lajos, az Orosenergo Kft. ügyvezetője. A kitüntetett pályafutása az egykori világhírű orosházi öblösüveg gyárhoz kapcsolódik. A volt Orosházi Üveggyár privatizálása után a tevékenységét kiszervezték, és azóta külső szolgáltatóként most már a két fiával és a megszervezett stabil vállalkozással, mintaszerűen végzi szolgáltatását az Orosházi Hungary Kft.-nek. Egyedül itt gyártanak Magyarországon öblösüvegeket, azaz palackokat és konzerves üvegeket.

Kiváló címet kapott Csőke Péter kőfaragó mester. Az egyszeri „kőfaragó legény” lépésről lépésre tanulva a szakmát, zömében hagyományos, de minőségi sírkő-készítőként szerzett hírnevet a környéken, és egyre komolyabb vállalkozásként elismert emlékműépítővé vált. Gyula város számtalan emlékműve, szobra tanúja kiváló munkájának.

Lipták Pál István építményszigetelő egyéni vállalkozó is kiváló címet kapott.  A vállalkozás két fő profilja a lapostetők szigetelése és ipari műgyanta- burkolatok készítése. Jelenleg békési telephelyükön 17 főt foglalkoztatnak, az ország egész területén és külföldön is vállalnak munkát.  Az egyéni vállalkozóként dolgozó kitüntetett a két fia mellett további 15 családnak biztosít folyamatos munkát. Jelentős elismerést is kaptak: a CONSTRUMA építőipari szakkiállítás keretében az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által meghirdetett Év tetője pályázat díját is elnyerték az egyik munkával.

Szeidler Zsolt, a zsadányi SZM Bisztro tulajdonosa szintén kiváló címet kapott. Szeidler úr Németországban dolgozott, majd már tapasztalt szakácsként vezető séf lett Gyulán, a Béke sugárúti, átépített Komló Hotelben, miközben bekerült a Békés megyei Kulináry Team csapatába, ahol 2018-ban a luxemburgi gasztronómiai világbajnokságon ezüstérmet szerzett az immár csapatkapitány szakács. Ekkor már üzemelt a Zsadány szélén felépült SZM Bisztro, ahol kulináris élményt kaphat a helyi és a véletlenül erre tévedő utas. A VOSZ vállalkozási díjakat elbíráló csapat tagjai itt találkoztak ételkülönlegességeivel. 

Bukovinszky Béla, a „Szent András Sörfőzde” ügyvezetője a budapesti vállalkozók napjára kapott meghívást. A korábbi évek hagyományaihoz híven, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Elnöksége ebben az évben is megrendezi a Vállalkozók Napját Budapesten, a Művészetek Palotájában, december 6-án. Erre az ünnepségre a VOSZ Békés megyei szervezete egy főt javasolt díjazásra. A kitüntetésre felterjesztett vállalkozó a békésszentandrási Szent András Sörfőzde (Agroflott Kft.) és a Szarvasi Mini Magyarország Makettpark („Delta-Union Bt.) tulajdonosa és ügyvezetője.  A sörfőzde által főzött sörök túllépték a megye határait és sokfelé találkozhatunk már a jeles márkával. A minőség mellett a dobozok és címkéik is sorra nyernek különféle design díjakat.

Galéria

További programok »

FEL