Príma-díj: a mentősök, a PowerBeat és a Balkán táncegyüttes az elismertek között

2021. október 3. 15:26 | Erdei-Kovács Zsolt

Az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Príma-gálának a gyulai Vigadó adott otthont. A szombaton késő délután tartott eseményen a Békés Megyei Mentőalapítvány mellett a gyulai PowerBeat Ütőeggyüttes, valamint a békéscsabai Balkán Táncegyüttes is elismerést kapott.

A nagyszabású eseményen a 43., a 44. és a 45. Príma-díjat adták át, ami a kiemelkedő presztízs mellett egyenként egymillió forintot is jelent. A Vállalkozók Országos Szövetsége Békés megyei Szervezetének elnöksége mellett működő tanácsadó testület javaslata alapján a 2021-es Zeneművészeti Príma díjat tehát a gyulai PowerBeat Ütőegyüttes vehette át.

Fábián István zenekarvezető a díjátadó eseményt követően kérdésünkre úgy fogalmazott: személyesen úgy értékeli, hogy ez pályája csúcsa, a saját tanítványaival közel egy évtizedes munka ért be most az elismerés által.

– Mindannyian nagyon boldogok vagyunk – emelte ki, aláhúzva: neves fesztiválokra, olyan versenyekre szeretnének eljutni, ahol megmérettethetik magukat, de az a legfontosabb, hogy ez a csapat egyben maradjon.

 

A 2021. évi Magyar Népművészet kategória Príma-díját a 30 éves Balkán Néptáncegyüttes nyerte - Fotó: Balkán Néptáncegyüttes

 

A 2021-es Magyar Népművészet kategória Príma-díját a 30 éves Balkán Néptáncegyüttes nyerte. Majthényi Dániel, az együttes vezetője elmondta, nagy megtiszteltetésként értékelték a műsorban való részvételről szóló felkérést. Vendég fellépőként érkeztek és díjazottként távoznak, ami óriási meglepetés és megtiszteltetés számukra – fűzte hozzá, részletezve: a Békés megyei néptáncművészet igencsak erősnek mondható. Tanakodtak rajta, s arra jutottak, hogy a balkáni nemzetiségi kultúra ápolása lehet az momentum, amit ezzel a különleges, nívós díjjal elismertek – mondta.

A gálaműsoron arra is fény derült, hogy a Magyar Tudomány kategória Príma-díját ezúttal a Békés Megyei Mentőalapítvány nyerte el. Kárász László elnök azt fejezte ki, igazán felemelő és megható az a gondoskodás és elismerés, amit az alapítvány kapott.

 

A Magyar Tudomány kategória Príma-díját ezúttal a Békés megyei Mentő Alapítvány nyerte el

 

– Általában mi szoktunk segíteni másokon, most viszont kaptunk egy olyan díjat, ami által érezhetjük a társadalom hozzájárulását, megítélését is, ami rendkívül pozitív – részletezte a vezető mentőtiszt, aki azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány időszakában a mentősök rendkívül sok figyelmességet és jó értelemben vett figyelmet kaptak a lakosság részéről.

– A nap 24 órájában, minden esetben a betegek érdekeit igyekszünk szolgálni, hiszen ez a hivatásunk, ez a jelmondatunk is: hivatás az életért, ennek szellemében tesszük a munkánkat – tette hozzá végül. Békés megyében összesen tizenkét mentőállomás (Békéscsaba, Gyomaendrőd, Gyula, Mezőkovácsháza, Orosháza, Szarvas, Szeghalom, Zsadány, Sarkad, Kunágota, Mezőberény, Tótkomlós) és a békéscsabai mentésirányító csoport működik, 330 fővel, akik a nap 24 órájában biztosítják a mentés biztonságát.

Megyei viszonylatban a mentők 2020-ban 40295 mentőfeladatot láttak el, mely kapcsán a mentőegységek összesen több mint 1,9 millió kilométert tettek meg. A COVID 19 járvány alatt a napi mentési feladatokon túl részt vettek a mintavételezésekben, a betegutak koordinálásában, mentesítő zónák kialakításában is.

A patinás eseménynek, a XV. Príma-díjátadó gálának a gyulai Vigadó adott otthont

 

Nagy Mihály László, a VOSZ, vagyis az országos vállalkozói szövetség megyei elnöke azt szögezte le, hogy a közepes- és a kisvállalkozók támogatják a Príma rendszert. Olyan vállalkozások álltak be a támogatók sorába, akiket az átlagemberek nem látnak, nem találkoznak velük.

A rendezvényen hat vállalkozást ismertek el a fent említettek mellett, mégpedig a gyulai Patrióta Étterem tulajdonosait, Csiszérné Tóth Katalint és Csiszér Árpádot, Kucseráné Baranyi Katalint, a békéscsabai Príma-Protetika Kft. ügyvezetőjét, dr. Kuruczné Tóth Tímeát és dr. Kurucz Norbertet, a békéscsabai e-Management Controlling Kft. tulajdonosait, Apáti Nagy Istvánt és Kecskeméti Mihályt a békéscsabai Ferro Projekt Kft. vezetőit, valamint Papp Józsefet, mezőhegyesi illetőségű vállalkozót, továbbá Vodova Jánost, a gyomaendrődi Skylotec Hungary Bt. ügyvezetőjét, aki ilyen módon meghívást kapott a budapesti Príma gálára.

 

Galéria

További programok »

Gyula

FEL