Pozitív hatása lehet a "chipsadónak"

2019. január 14. 07:51 | behir

A kormány törekvéseinek megfelelően az idei évtől általánosan húsz százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó.

Három fő célja volt az intézkedésnek. A népegészségügyi termékadót (NETA), vagy ismertebb nevén a „chipsadót” 2011 szeptemberében vezette be a kormány – mondta Joó Tamás. A Semmelweis Egyetem egészségügyi közgazdásza szerint az intézkedésnek három fő célja volt.

Egyrészt, hogy a gyártók változtassanak a receptúrán, vagyis a bizonyítottan egészségre káros összetevők, a hozzáadott cukor és só tartalmát csökkentsék, vagy teljesen távolítsák el az adott élelmiszerből – nyilatkozta Joó Tamás az M1 Summa című műsorában.

Másrészt fontos cél volt, hogy a vevőket a gyártó tájékoztassa az egészségre káros összetevőkről, továbbá a lakosság csökkentse az ilyen élelmiszerek fogyasztását. Harmadrészt fontos cél volt, hogy több bevétele legyen az egészségügyi ágazatnak – fűzte hozzá.

 

Azonnal éreztette hatását az adónem bevezetése

 

Joó Tamás azt mondta, az adónem bevezetése szinte egyből éreztette hatását. Már az első évben, a 2012-ben készült vizsgálatok kimutatták, hogy a gyártók közel negyven százaléka változtatott a receptúrán, vagy csökkentette a káros összetevők mennyiségét.

Továbbá a lakosság is mérsékelte ezeknek a termékeknek a fogyasztását.

Emellett jelentős bevétele is keletkezett az egészségügyi ágazatnak az adónemből, a forrást pedig egészségügyi célokra fordították – emelte ki a szakértő.

 

Béremelésre fordították a befolyt összeget

 

2011-ben, a gazdasági világválság után, amikor komoly forráshiánnyal küzdöttek a különböző ágazatok, így az egészségügy is, nagyon komoly segítséget jelentett ez a plusz húszmilliárd forint. Ebből sikerült megvalósítani az egészségügyi dolgozók béremeléseinek első ütemét – mondta Joó Tamás.

A béremelés csaknem 95 ezer főt érintett. A 2012-es első ütemben az ágazati keresetek átlagosan 17,6 százalékkal, míg az egy évvel későbbi, második ütemben további 8,2 százalékkal növekedtek. 2012 után a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó termékek köre tovább bővült, így az ebből származó bevételek is emelkedtek – hangsúlyozta az egészségügyi közgazdász.

Forrás: M1, hirado.hu

 

További programok »

Itthon

FEL