Pozitív Budapest olimpiai prezentációjának sajtóvisszhangja

2016. november 16. 15:56 | Mikóczy Erika

 

A nemzetközi sajtó a "megapoliszok tökéletes alternatívájaként" írt szerdán a 2024-es olimpiára és paralimpiára pályázó Budapestről, amely kedden prezentációval és filmvetítéssel mutatta be elképzeléseit a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén Dohában.

A világ sporthíreivel foglalkozó sportsfeatures.com weboldal Fürjes Balázst, a budapesti pályázat vezetőjét idézve azt írta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2014 decemberében elfogadott Agenda 2020 reformprogram esélyt teremtett a közepes méretű városoknak a játékok megrendezésére, ez pedig új lehetőségeket teremt az olimpiai mozgalom számára ahhoz, hogy megerősítse a NOB által elfogadott reformokat.

 

"Új és különleges élmény lenne"

Az internetes portál Mizsér Attilát, a Budapest 2024 sportigazgatóját is idézte: "A budapesti olimpia új és különleges élmény lenne mindenki számára, amelyben az egész város egy nagy olimpiai park lenne, kivételesen rövid utazási időkkel, lehetővé téve egy elképesztő fesztiválélményt."

A francia francsjeux.com nevű olimpiai szakportál a magyar prezentációról írt cikkében kiemelte a szlogent: "A megfelelő város, a megfelelő időben." A szerző kitért rá, hogy a budapesti pályázat előadói "meggyőződéssel beszéltek, nem hivalkodó képekkel támogatva, amelyek egy fiatalos és élettel teli várost mutattak be." A beszámolóban hangsúlyozták: Budapest projektje összhangban van az Agenda 2020-szal, s a magyar főváros győzelme reményt adna a hasonlóan közepes méretű, feltörekvő városoknak. A francsjeux.com megjegyezte, hogy általában esélytelenként mutatják be Budapestet Los Angelesszel és Párizzsal szemben, de a magyar pályázat éppen "különbözősége" miatt érdekes. A cikk írója hozzátette, Budapest üzenete és víziója világos, s idézte az egyik afrikai olimpiai bizottság képviselőjét, aki szerint Budapest kitűnt a két vetélytárstól teljesen eltérő, de nagyon érdekes víziójával.

 

"Meggyőző érvek a magyar főváros mellett"

Az olimpiai mozgalom híreivel foglalkozó aroundtherings.com erősnek és jellegzetesnek titulálta a budapesti pályázatot, s sorra vette az előadók által is kiemelt "meggyőző érveket" a magyar főváros mellett. Ezek között írt az "alacsony pénzügyi kockázatról", amelyet a már meglévő, s csupán három felépítésre váró létesítménnyel indokolt, a rövid, átlagosan 12 percnyi utazási idő alatt megközelíthető versenyhelyszínekről, a "vibráló és fesztiválhangulatú" városról, a biztonságos környezetről, valamint az impozáns helyszínekről.

A weboldal külön megjegyezte: "azokban az időkben, amelyekben az olimpia öröksége létfontosságú a NOB-nak, Budapest számtalan lehetőséget kínál a városnak és a nemzetnek a játékok hagyatékának megőrzésére és hasznosítására."

A cikk azzal zárul, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió után új alternatíva jelent meg az olimpiarendezés kérdésében, "ez az alternatíva pedig Budapest."

 

"A megfelelő város a megfelelő időben"

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz azzal indította beszámolóját, hogy Budapest számára azért volt nagy jelentősége ennek a prezentációnak, mert a három kandidáló város közül a legkevésbé ismert. A weboldal ugyancsak kiemelte a "megfelelő város, a megfelelő időben" szlogent, s felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar főváros valódi alternatívát akar kínálni arra, hogy ne csak megapoliszok rendezhessenek olimpiát.

A budapesti pályázat által kínált, versenyhelyszínek közötti 12 perces utazási időt azért hangsúlyozta a cikk szerzője, mert szerinte ez külön meggyőző érv lehet a NOB-tagoknak, akik az idén nyáron Rio de Janeiróban tapasztalták a hosszas utazás kényelmetlenségét a nyári olimpián.

Az ANOC dohai közgyűlésén először Los Angeles, majd Budapest után Párizs mutatkozhatott be. A prezentáció azért volt kulcsfontosságú, mert ezután a pályázó városoknak csupán három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a NOB Értékelő Bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson.

Forrás: MTI

FEL