Porondon a roma gasztronómia

2016. szeptember 13. 15:19 | Horváth Szabolcs

26-ik alkalommal rendezett roma gasztronómiai napot a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A cél az, hogy a többségi társadalom minél jobban megismerje a roma főzési szokásokat, bepillantást nyerjen a változatos íz világba, ezen keresztül pedig a hagyományokba. A békéscsabai rendezvénynek a Halász Csárda adott otthont.

Az íz világ közel áll a megszokott, hagyományos magyar ételekéhez, de mégis pikánsabb, különlegesebb. Ez a menüsor töltött káposztából, tépett és káposztás tésztából, szalonnás lecsóból és füstölt húsos hagymalevesből állt. A vendégek véleménye pedig egybehangzó volt a roma gasztronómiáról.

- Nagyon finom a leves, amit megkóstoltunk. Persze ez nem feltétlenül csak a roma gasztronómiának a része a hagyma leves. Ezt mi is főzzük nem roma emberek. Én az ízekben olyan nagy különbséget nem érzek, de tényleg remekül sikerült, nagyon finom!- mondta Sódar Attila a csárda egyik vendége. 

Ezeket az ízeket országszerte ismerik és sok vendéglátóhely vette fel az étlapjára. Sőt, a visszajelzések alapján az autentikus roma ételek világkörüli hódító útjukra is elindultak.

- És én úgy gondolom, hogy mindenkinek ízlik, hiszen olyan sokan látogatják például a roma éttermeket és egyre többen kóstolják meg ezeket az ízeket, a mi főztjeinket. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy elégedettek a vendégek és úgy tűnik, hogy tényleg mindenkinek ízlik. Szeretik és szinte keresik a roma ízeket, roma főzteket- mondta a program főszerevzője Kovács Erzsébet Békéscsaba Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. 

A gasztronómiai napot jövőre is megrendezi a nemzetiségi önkormányzat, ahol nem csak hagyományos ízek kerülnek majd terítékre, hanem egy kis folklórt, roma népviseletet is láthatnak majd a vendégek.

 

FEL