Petra Amerikában tanul, de a vírus miatt hazajött; most karanténban van

2020. március 30. 16:28 | Such Tamás

A békéscsabai kötődésű, fővárosi Such Petra negyedéves egy Los Angeles-i egyetemen. Hazánkba és az USA-ba közel egy időben tört be a koronavírus. Miután teljesen kiürült a kollégiuma, ő is hazajött. Péntek óta egy pesti rokon üres lakásában várja, hogy elteljen az a kritikus két hét.

– Európában hamarabb jelent meg a koronavírus, mint Amerikában. De te már az első magyarországi híreknél jelezted, hogy nagyon vigyázzunk mamára. (Édesanyám, Petra apai nagymamája.) 

– Igen, mert sok ázsiai iskolatársam van, akik már előtte mesélték, hogy náluk, otthon mi történik. Utána nagyon sokat olvastam róla, és egyre jobban kezdtem aggódni.

 

– Miképp reagáltak az amerikaiak először a vírusra?

– Eleinte ott sem vették komolyan, akárcsak Magyarországon. De miután az iskolák áttértek az online-oktatásra – egy héttel korábban, mint hazánkban –, illetve leállt a March Madness, azaz az egyetemi kosárbajnokság, akkor jöttek rá, hogy nagy a baj.

 

Áruhiány Los Angelesben

Egy ismerős a kép - kontinensektől függetlenül

 

– Ennyire sportközpontú az ország?

– Főleg a karosszékből. Imádják a show-t. Tulajdonképpen akkor tört ki a pánik. Egyik napról a másikra, se perc alatt kifosztották a boltokat. Ám a Maradj otthon! kampány az USA-ban hamarabb kezdődött. Ráadásul sokkal többet tesztelnek, mint itt.

 

– Volt a közeledben, aki elkapta a fertőzést?

– Egy másik, rivális egyetemen hamarabb mondták le az edzéseket (Petra teniszezik), mert a campusukon voltak fertőzöttek; emiatt egy kicsit féltünk is, mert játszottunk ellenük. De szerencsére nem kaptuk meg.

 

– Tudom, hogy a szüleid nagy dilemmában voltak: maradj kint/gyere haza…

– Először úgy volt, hogy áprilisig tart a távoktatás, majd kitolták azt az egész szemeszter végéig. Az átállás egyébként nem járt nehézségekkel, mert már régóta online-felületen dolgozunk. A kollégiumomból azonban mindenki hazament, így egyedül maradtam – ezért döntöttünk úgy, hogy én is hazajövök.

 

– Sima volt a visszaút?

– Los Angelesben a taxi már nem működött, így megkértem az edzőmet, hogy vigyen ki a reptérre. Onnan zökkenőmentesen zajlott minden, mert konkrétan senki nem volt a repülőtereken, amelyek egyébként nagyon tiszták voltak. Mondjuk a londoni átszállásnál egy kicsit furcsállottam, hogy néhány brit lány haspólóban flangál; illetve rengeteg 65 év körüli ember repült Londonból haza.

 

Los Angeles-i repülőtér

Az ázsiaiak a legszabálykövetőbbek (a kép még LA-ben készült)

 

Ferihegyen viszont nem a főépületnél tettek le, hanem távolabb, és nem jött elénk a kisbusz, mint általában. Így gyalog mentünk az épületbe, ahol a biztonságiak, a reptéri dolgozók szinte kiabáltak, hogy „Két méterre álljanak egymástól!”. Közben osztogatták az ingyen maszkokat, ami nagyon meglepett, mert kint nem lehetett kapni.

 

– Itt sem.

– Azt követően megmérték a lázam, majd felírták az adataimat, és megkaptam a piros papírt, amit kitettem az ajtóra.

 

– Hogy érzed magad újra itthon?

– Jól! Szerinte semmi bajom nincs; ráadásul mindig mindenre odafigyeltem: folyamatosan mindent fertőtlenítettem, mindig volt rajtam maszk és kesztyű is. Csak annyi a bajom, hogy a jövő héten épp tavaszi szünet lesz, így még órám sem lesz.

 

– Majd ismételsz. És ha letelik az a két hét, tied lesz a világ!

– Végre hazamehetek a többiekhez.

 

– Még nem is találkoztatok?

– Nem, taxival jöttem. A kulcs a lábtörlő alatt volt (nevet). Persze telefon, skype-on stb. kommunikálunk. Nekem amúgy abban baromi nagy szerencsém van, hogy itt lehetek egy üres lakásban, így biztos, hogy nem fertőzök meg senkit. Előtte Réka húgom bevásárolt nekem: tele a hűtő, a fürdőszoba. De mi van azokkal, akik ugyan házi karanténban vannak, de nem tudják megoldani a bevásárlást?

 

Házi karantén

 

 

 

 

 

 

További programok »

Békéscsaba

„Itt lassan Sivatagsarok lesz” – esőtáncot jártunk az ismerőseink közt

Minden bizonnyal nagy baj van eső-fronton Békésben. (Azért itt, mert a zuháré szinte körbe lövi a megyét.) Baj lehet, mert már a környezetemben olyanok is érte fohászkodnak, akik amúgy fáznak tőle. Ha már esőima, ami egyből eszébe jut az embernek: Kovács Kati – Add már, Uram az esőt! világslágere.
2022. július 6. 17:35
FEL