Petike műtétjét el kell halasztani

2016. január 9. 20:54 | Fekete Kata

Bőrrák miatt kell elhalasztani  a fertőszentiklósi Vámosi Petike speciá­lis műtétjét - adta hírül a Blikk. (http://www.blikk.hu/aktualis/borrak-miatt-nem-tudjak-muteni-a-gerincbeteg-petiket/fx9r45l)  Az alig 16 hónapos kisfiú legnagyobb támogatója egy békéscsabai édesanya, Márk Krisztina.

A 16 hónapos kisfiúnak eddig az volt a problémája, hogy születési rendellenessége miatt egyik karja nem fejlődött ki rendesen. Az aszimmetria miatt pedig ahogyan nő, úgy hajlik el az egész teste oldalra. Egy különleges gerincmegerősítő műtétre lenne szüksége ahhoz, hogy teljes életet élhessen. Most azonban kiderült, mégsem lehet operálni, mert a kisfiú bőrét egy ritka tumor – Langerhans-sejtes histiocytosis (LCH) – támadta meg. 

– Szörnyű volt látni, ahogyan szenvedett Petike. Szinte húsig berepedezett a bőre, így nem lehetett várni, azonnali segítség kellett – mesélte a Blikknek Márk Krisztina, hogyan került több félrekezelés után jó kezekbe a kisfiú egy profi klinikán.

A kicsit az orvosok bent tartották, és azonnal elkezdték annak kiderítését, mi lehet a kiütések hátterében. A vizsgálatok kimutatták a ritka daganatot, ami szerencsére – annak ellenére, hogy fél évig nem diagnosztizálták – nem terjedt át a belső szervekre.

– Petike hat héten keresztül heti egy kemoterápiás kezelést kap, ettől reméljük a legjobbakat és a teljes gyógyulást, ám addig a svájci műtét szóba sem jöhet, mivel a kemoterápiától a kicsi immunrendszere legyengül. Ha ezen túl leszünk, utána ismét a gerincműtét lesz a cél – mondta bizakodóan Krisztina.

FEL